Невероятни факти за мозъка, които може би не знаете

Човешкият мозък е най-сложният "апарат", познат на науката, за чиято работа все още знаем твърде малко. Повечето от функциите и свойствата му, с които сме запознати днес, са били открити едва през последните 15 години - незначително малък период от време, през който сме достигнали до повече нови въпроси, отколкото отговори.

73% вода

Мозъкът е около 73% вода и около 90 минути активно потене могат временно да го смалят, колкото една година стареене. Намаляването на съдържанието му на вода само с 2% е достатъчно, за да предизвика проблеми в паметта и възприятията.

25-ватова крушка

Мозъкът съдържа достатъчно електроимпулси, за да захрани крушка от около 25 вата. В този наш орган има около 86 милиарда неврони, всеки от които може да направи около 10 000 връзки с себеподобните си. Тези връзки представляват обмен на електрохимикали, които имат определен заряд и се нуждаят от 20% от цялата енергия в тялото, за да функционират.

Митът за десетте процента

Съществува мит, който твърди, че ползваме едва около 10% от мозъка си. Съвременни изследвания сочат, че всъщност ползваме всички структури от мозъка и всички негови части. Това, което не успяваме да използваме истински, е целият ресурс от връзки между невроните, споменат в предната точка.

Мозъкът през годините

Около 40 000 години е времето, отнело е на човека като биологичен вид, за да развие способността да навигира из нови или непознати местности. Много учени вярват, че започваме да губим тази способност, тъй като все повече разчитаме на GPS устройства, за да ни ориентират, което води до закърняването на определени невронни връзки.

От XIX век насам средното IQ всъщност е започнало да намалява с около 1.6 точки на десетилетие, а средната продължителност на внимание е спаднала от 12 на 8 секунди през последните 20 години - със секунда по-малко от тази на златните рибки.

Всеки е уникален и мощен

Поредицата невронни връзки е уникална за всеки човек, също както са уникални отпечатъците ни. Въпреки това, всеки здрав мозък е способен да обработва около 1000 процеса в секунда, което надминава многократно капацитета дори на най-модерните компютри. "К" компютърът в Япония - един от най-мощните в света, би прекарал 40 минути в обработка на данни, които мозъкът обработва за една секунда.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини