Пуска ли кепенците Хасково?

„Време е за промяна в Хасково. Тръгваме към победата с високо вдигната глава и отлично подготвена управленска програма. Ние ще работим за реално изпълними и видими резултати в Хасково. Целим подобряване на условията на живот на младите хора в Хасково, за да остават и да се развиват тук". Думите са на областния координатор на Хасково и депутата от ГЕРБ Делян Добрев. Казани бяха на откриването на кампанията на ГЕРБ за местните избори за общински съвет и кмет в края на септември 2015 година в Хасково. Тогава се ля шампанско, защото ГЕРБ спечели и най-много съветнически места, и защото се сдоби със свой кмет- Добри Беливанов. Тогава имаше трус, не само партиен, но и обществен -на радост, на надежда, че ще има промяна след 16-годишно феодално управление от предходния градоначалник.

Точно две години по-късно обаче радостта помръкна, политически трус разтърси града отново. ГЕРБ се отказа от „своя кмет“ и го посочи с пръст, че е негова вината за липсата на напредък в Хасково, за мрачните обезлюдени улици, за липсата на стимули и за млади, и за стари. А докато го сочиха с пръст, кметът просто се скри. Стигна се до задочно говорене, в което всеки твърдеше, че вади на светло кирливите ризи на другия с мисъл за добруването на Хасково. А всъщност раздорът между ГЕРБ и кмета Добри Беливанов разнесе отровата в жилите на града, като пусната от Комодския варан. Неговата е силно отровна, пуска я в жертвата си, но не я умъртвява веднага, дебне я, изчаква я, докато тя не падне мъртва, едва тогава необезпокояван от никаква реакция спокойно я „разфасова“. Така става и в този филм, който гледа Хасково. Дебнат се, нищят се, подливат си вода властимащите. И опозицията също. БСП заложи на компромати на висок тон, ДПС е както винаги над нещата и укрепва местните си структури, други вдигат врява само заради шоуто.

А кметът си трае в кабинета на пл.“Общински“, депутатите -далече, общинските съветници-кръстосали шпаги. Но в крайна сметка реакция няма. Между впрочем май гражданското ни самосъзнание е изтръпнало от мазохизма все да сме наблюдатели, защото в противен случая щеше  да я има. Гражданският мониторинг, заинтересоваността от делата на местната власт, извън масите и общите спорове по съседска и приятелска линия, биха довели до свалянето на лошия филм, на сваляне от екрана на сериала, който ние не искаме да гледаме.

В Хасково отдавна нищо не се случва. Няма ги обещаните инвестиции и инвеститори, от тази седмица даже вече няма и професионален местен колективен спорт. След футбола, в историята е вече и женският ни баскетбол. Тимът „Хасково 2012“ обяви разпада си, така, както сякаш се случва с Хасково, само дето това не е обявено „официално“. А купата от 2017 година беше наша. Целият град се радваше на шампионската победа. Хасково беше ключова дума тогава. Но само с радост и фанфари далеч не се стига. Клубът изнемогва през последните години. Когато поддържаш професионалисти, професионална трябва и да е подкрепата. Макар да не бе обявено на всеослушание клубът всъщност фалира. Ако не наглеждаш кафеварката си на включения котлон, тя все някога ще изкипи, нали така?

„Общината да се събуди!“, призова д-р Георги Гелов, който е президент на БК “Хасково 2012“, след лошата новина за баскетболните фенове, и разкри, че от година време заради финансовата криза в клуба, все са се канели да прекратят работа, но все са стискали зъби с надеждата за светлината в тунела.

Вечерта след края на общественото обсъждане на бюджета за 2018 година, разбрал, че общинската подкрепа за театъра в Хасково пада с близо 15 000, директорът му Стелиян Николов не удържа със стискането на зъби и в черно каре в социалната мрежа публикува отговора, даден му от кмета Беливанов  на логичния му въпрос "защо" "Общината ще намали субсидията за театъра защото миналата година валя много сняг". Д. Беливанов 2018 г.21 г.“ Няма повече коментари, публикацията е показателна.

И ако в администрацията е пълна каша, ако нехайството е навсякъде, та дори сме стигнали до там, че на ключови позиции на общинското кормило са хора временно изпълняващи длъжността, то, господа политици и управленци, въпросът е: Пуска ли кепенци Хасково?

Ние чакаме отговори: Ще има ли култура, спорт, образование на ниво в Хасково, за които да се вземат отговорни решения, а парите да се разпределят така, че да няма ощетени, да има ясни правила. Чакаме отговори, за да решим точно как трябва да мотивираме децата си да останат в този град. А вие не забравяйте, че точно вие сте временни, гражданите на Хасково са постоянни, затова дайте отговори и изпълнете обещанията си.

Красимира Славова


 


57 Коментара

Хороскоп за 23.09.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини