След 24-часови преговори между консерватори и социалдемократи има пробив в Германия

Пробив на преговорите между консерваторите на германския канцлер Ангела Меркел и социалдемократите.

Двете партии са съгласували план за започване на официални коалиционни преговори, обявиха партийни източници пред агенцията. Това открива пътя за детайлни разговори през следващите седмици. След 24-часови разговори шестимата лидери започнаха да представят на партийните членове плана от 28 страници, според източници на "Ройтерс"..

Според разпространявана информация в плана не се предвижда увеличение на данъците, партиите са ангажирани да подсилят еврозоната в тясно сътрудничество с Франция, а също така желаят да трансформират Европейския стабилизационен механизъм в Европейски валутен фонд под парламентарен контрол.

Двете партии са се съгласили Германия да отдели повече пари за бюджета на ЕС с цел подпомагане възстановяването на еврозоната, както и за прокарване на структурни реформи, пише "Билд".

Целта на консерваторите и социалдемократите е да изградят "стабилно и ефективно правителство".

От документа става ясно още, че Германия ще приема от 180 000 до 220 000 бежанци на година. Те са договорили и промени в политиката на здравно осигуряване.

Преговарящите са постигнали съгласие незабавно да прекратят износа на оръжие за страни, които участват в конфликта в Йемен.

Договорили са план до 2021 г. да наложат данъчни отстъпки за гражданите в размер на 10 милиарда евро; 4 милиарда евро ще бъдат отделени за социални жилища; 5,95 милиарда евро ще бъдат инвестирани за цифровизация, образование и изследвания; до 2030 г. 65% от произвежданата енергия да е от възобновяеми източници и забрана на ГМО растенията.

Те също са против затваряне и отваряне на глави в преговорите за присъединяване на Турция към ЕС.

В същото време ДПА информира, позовавайки се на източници, запознати с преговорите, че окончателното споразумение зависи от това дали Ангела Меркел и лидерът на социалдемократите Мартин Шулц ще успеят да се договорят.

Телевизионната програма ARD Morgenmagazin обяви, че двете партии поотделно обсъждат споразумението.

Дори и преговарящият екип на социалдемократите да сключи споразумение с Меркел, всяко решение за официални коалиционни преговори ще трябва да бъде одобрено на партийна конференция на левите на 21 януари.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини