Здравната инспекция в Пловдив обяви предепидемични мерки срещу грип

Регионалната здравна инспекция в Пловдив обяви предепидемични мерки срещу грипа в областта. Целта е да се ограничат контактите между болни и здрави хора. Около 90 нови пациенти на ден регистрират лекарите, като заболеваемостта е 121 на 10 000 души при средно за страната 119 на 10 000. За периода 1-7 януари са регистрираните 419 случаи на ОРЗ срещу 151 случаи спрямо предходната седмица, сочат още данните на РЗИ. Най-висока е заболеваемостта при децата до 15 години.

С писмо до лечебните заведения и кметовете на общини в Пловдивска област, са препоръчни следните предепидемични мерки:

1. Преустановяване на плановите консултации на здрави и бременни жени и кърмачета.

2. Преустановяване провеждането на профилактични прегледи и имунизации.

3. Прекратяване на свижданията в лечебните заведения за болнична помощ.

4. Повишаване взискателността при провеждане на сутрешния филтър в детските заведения за недопускане на болни деца и персонал.

5. Повишаване взискателността при провеждане на санитарно противоепидемичните мероприятия в детски и учебни заведения, включително дезинфекционен режим и често проветряване.

6. Незабавно информиране на РЗИ отдел "Противоепидемичен контрол" при регистриране на множество случаи от ОРЗ с грипоподобна картина.

7. Обслужване на болни от грип и ОРЗ от ОПЛ по домовете.

8. Системно и ефективно наблюдение и лечение на заболели оставени на домашно лечение, както и усилен патронаж на деца с медико-социален риск от страна на личните лекари.

Плановите операции засега не се забарняват.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини