Сноубордисти подкрепиха протеста от Хасково в защита на Пирин

Изображение 1 от 4

    Мария и Огнян Христоневи са млади хора. Двамата са планинари и сноубордисти. За да даде своя глас в защита на Пирин, като част от масираните протести в страната, семейството пристигна тази вечер от Свиленград в Хасково. Заедно с невръстното си дете, Мария и Огнян се присъединиха към протестиращите на площад "Свобода". А сред тях имаше освен еколози и представители на природозащитнически организации, и граждани, любители на природата, дори хотелиери.

    „Подкрепяме този протест, защото ние сме любители на природата, правим много преходи, в почти всички планини сме били. Също сме и сноубордисти, заради което вероятно се предполага, че би трябвало да сме “за“ построяването на нови писти в Пирин. Но подкрепяме протестите против застрояването на планината, защото сме се нагледали на незаконни сечища и гледките никак не са приятни“, сподели Мария Христонева.

    С плакат с много емоционално и лично обяснение, сред протестиращите застана и Кирчо Димов. Мъжът е на протеста, защото се опасява, че ако се случат нови строежи на Пирин, то той ще се превърне в бетон, като Слънчев бряг. „Излязох да подкрепя протеста и тези, които милеят за Пирин, защото се притеснявам, че ако процесите в планината продължат, нищо няма да остане от природата, тя ще загине постепенно. Това са и опитите- стъпка по стъпка да я унищожат, както се унищожи Слънчев бряг и голяма част от крайбрежието. Това ще се случи заради алчността на определени кръгове да печелят."

    Димов не вярва, че местните банскалии са хората от другата страна на техния протест, които подкрепят строежите в планината заради икономическия си интерес. „Някои твърдят, че планината Пирин е техният хляб, а за нас какво е? Който е бил в Пирин ще разбере какво казвам с това. Аз се съмнявам дали протестиращите от там са банскалии всички, дали са местните хора, или са придошлите хотелиери. Защото смятам, че интересът на банскалии е планината да се запази. Затова казвам на местните хора от Банско: не допускайте да се превърне Пирин в хотелска база. Защото Пирин в момента е като Шипка-падне ли, ще посегнат и на други места!“

    Исканията на националния протест са за отмяна на решението на Министерски съвет от 28 декември 2017 г., с което бяха приети промени, с които се разреши строителство в националния парк Пирин. Протестиращите искат още и оставката на министъра на околната среда и водите Нено Димов, който саботира основната функция на екоминистерството – да опазва природните богатства на България. 

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (6)

    • 1
      Сп
      спасете ПИРИН
      29 -10
      19:47, 11 яну 2018
      Браво на хората с лично мнение изразено без страх ! Машината герб,патриоти искат да превърнат всяко райско кътче на България в банкомат ! Не на печалбарството в милионерските джобове !
    • 2
      Па
      пак въпрос
      17 -10
      21:02, 11 яну 2018
      Как един журналист не попита защо след като не се спазват условията на първата концесия на Юлен им се дава втора, и защо не им се отнеме първата-каква е тази наша измислена демокрация, а този мишок министъра на околната среда твърди че няма глобално затопляне, супер нахален тъпанар, който си взе новогодишният бонус от Юлен и сега е готов да продаде не само Пирин, ами и каквото му поискат-срам и позор!
      • ЪД
        Ъ де
        7 -3
        09:15, 12 яну 2018
        как асковлий не са ги питали какво да се прави в банско. срамотам
    • 3
      Па
      парадокс
      20 -18
      21:12, 11 яну 2018
      най-лошото е, че тези които протестират най-много се възползват от удобствата на лифта, като карат сноуборд, да не би да се изкачват пеша... просто да се отбележи
    • 4
      14
      145862
      5 -12
      10:56, 12 яну 2018
      Аман от фалшиви еколози. Вместо да се акцентува въ... Виж коментара
    • 5
      Гр
      гражданин
      6 -3
      14:22, 12 яну 2018
      Но все пак повече хора им вярват отколкото на Патриотите, които вместо да вдигнат пенсиите както обещаха, работят за офшорна фирма, която е взела Пирин и не плаща данъци в България.

    Още новини

    Последни новини