Лиляна Павлова нападна сайт на български журналист в Брюксел

"Дори не искам да споменавам този интернет сайт, защото не одобрявам прокарването под каквато и да е форма на инициативите на някой, който наистина се опитва да работи срещу България. (...) Не мисля, че трябва да говорим за него или да му правим реклама, защото разчитаме на вас. А и свободата на медиите не означава, че трябва да допускаме език на омразата и фалшиви новини."

Така министърът за европредседателството Лиляна Павлова отговаря на въпрос на журналиста Пекка Миканен, кореспондент в Брюксел на финаландския всекидневник "Хелзинкин Саномат". Въпросът му е за сайта Bulgarianpresidency.eu, създаден от работещия в белгийската столица Георги Готев, зам. главен редактор изданието на Еuractiv.com.

На всички страници на Bulgarianpresidency.eu веднага до заглавието се появява изрично уточнение: "Това е журналистически проект, създаден да разтълкува и съпровожда българското председателство на Съвета на ЕС." Въпреки това Лиляна Павлова остро напада сайта и обяснява, че той няма нищо общо с официалната позиция на България или с решенията на европредседателството.

Това е станало в четвъртък при срещата на министъра с групата от 56 журналисти, поканени на организирана от министерството обиколка на институциите и забележителностите на България между 10 и 14 януари. Историята разказа както Bulgarianpresidency.eu, така и Микканен в профила си в "Туитър".

Готев коментира, че "като инициатор на този сайт заявявам, че основният ми мотив да започна проекта е трагичната ситуация със свободата на медиите в България, описана в Бялата книга за свободата на медиите в България. Документът бе разпространен в сряда от Съюза на издателите в България, сред които е и "Икономедиа".

"Не се изненадвам, че Павлова не каза и дума за ситуацията със свободата на медиите в страната", допълва Готев.

След като припомня за срива за 11 години на България в класацията на "Репортери без граници", той допълва: "Целта ми е максимално да запълня бездната от липсваща свободна и независима репортерска работа за председателството и за България като цяло. Не го правя сам, тъй като трима български журналисти помагат от София. Не работя "срещу държавата" си, правим услуга на родината си и смятам това за мой дълг като журналист и гражданин."

В заключение той заявява, че понеже е гражданин и на Белгия, може да отправи иск в белгийски съд срещу Лиляна Павлова за отправяне на хули срещу работата му.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини