Откриха фрагменти от книга на кораба на Черната брада

Изображение 1 от 2

    Печално известният пират от 18-ти век Черната брада може би си е почивал с книга в ръка между две нападения, подсказва ново откритие.

    Реставратори от Северна Каролина, работещи по останките на кораба на Черната брада, “Отмъщението на кралица Ана”, открили 16 миниатюрни фрагмента от хартия в мокра утайка в камерата на оръдие. Те успели да възстановят фрагментите, най-големият от които с размера на 25 американски цента. По някои от фрагментите все още личали букви.

    След месеци работа, учените установили че фрагментите са от книгата на капитан Едуард Куук, "Пътешествие до Южното море" от 1712 година.

    Учените са категорични, че подобни хартиени фрагменти много рядко оцеляват в кораби претърпели корабокрушение.

    Черната брада, чието истинско име е Едуард Тийч бил капитан на кораба Отмъщението на кралица Ана около 1718 година. Съдът плувал около бреговете на Северна Каролина. Останките от кораба бяха открити през 1996, а малко след това стартираха консервационни дейности, които имаха за цел да намерят и възстановят артефакти от плавателния съд.

    “Откриването на подобен органичен материал, като хартията, е необичайно”, казва историкът Ангъс Констам. “Тревожното е, че един от начините да поддържат огъня на оръдието е бил да използват хартия. Любителят на книги в мен не приема факта, че пиратите са разкъсвали ктиги, за да запалят оръдията си.”

    Според Констам разказът за пътешествията на Куук покрай бреговете на Южна Америка вероятно е бил добро вечерно четиво за един пират.

    В книгата е описано спасяването на Александър Селкирк от остров в южната част на Тихия океан, на която той прекарал 4 години – история вдъхновила романа Робинзон Крузо на Даниел Дефо през 1719.

    Кой знае, може Тийч да е харесвал приключенските романи.

    Историкът Саймън Лейтън обяснява, че много пирати по времето на Черната брада са можели да четата и често са вземали книги при нападенията. “Откритите в оръдието фрагменти от книги не означават непременно, че екипажът на Черната брада е бил любител на литературата. Всъщност, възможно е да е било точно обратното, и находката да разкрива огромно неуважение към книгите като цяло. Но пиратите са били пъстра сбирщина, и без съмнение някои са били по-добре четци от останалите”, казва той.

    Макар книги, описващи нечии пътешествия, да са били нещо обичайно на борда на кораб в началото на 18-те век, археологическите свидетелства за тях са изключителна рядкост. Това откритие ни дава възможност да разберем повече за навиците на пиратите.

    Източник: theguardian.com

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини