Китай започва офанзива срещу "копачите" на bitcoin

Китай бе първата страна в света, която официално забрани търговията на bitcoin и останалите криптовалути. Прекратени бяха и първоначалните предлагания на монети. Сега Поднебесната империя предприема нов ход, с който цели да спре работата на "копачите" на дигитални валути в страната, пише CNBC. Причината затова, официално, е твърде голямото количество електричество, което те използват, както и финансовия риск.

Междуведомствена група е инструктирала местните власти "активно да заръчат" на компаниите в отделни региони да прекратят дейността си постепенно. Китай отговаря за "изкопаването" на 3/4 от bitcoin по света, казва Лиао Шанг, главен изпълнителен директор на Lightningasic - базирана в Шънджън компания, която също копае криптовалути. Една от причините затова е, че китайците имат достъп до евтина електроенергия в районите, богати на въглища или с големи възобновяеми мощности.

Копаенето на криптовалути отговаря за около 0,17 процента от световната консумация на електричество - повече отколкото 161 отделни страни, по данни на Digiconomist.

Заповедта на междуведомствената група не включва принудително спиране на дейността на компаниите, но изисква местните власти да прилагат по-стриктно регулациите, което, вярват властите, ще принуди "копачите" да се откажат.

Източник: money.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини