Полицаите ще протестират в деня на официалното откриване на председателството на ЕС

Полицейските служители подготвят протест в деня, в който официално ще бъде открито българското председателство на Съвета на ЕС – 11 януари. Това се разбира от съобщение на най-големия полицейски синдикат – Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР).

Полицейските служители подготвят серия от протести, първият от които ще бъде в четвъртък между 16.30 и 17 часа. Те ще "посрещат" делегациите на членовете на Европейската комисия с винили на кръстовището на бул. "Брюксел" и бул. "Цариградско шосе" и на Орлов мост. Протестните действия ще продължат в 18.15 часа в района на Народния театър "Иван Вазов", където от 19.30 ч. ще се състои церемонията по откриването на Българското председателство на Съвета на ЕС. От СФСМВР настояват за увеличение с 15% на основните възнаграждения на работещите в системата, обвързване на заплатите със социалноизмерим показател и нов Закон за МВР.

За 11 януари в столицата са насрочени и други протести. Сутринта, докато Народното събрание заседава, пред сградата му ще се проведе мирна демонстрация в подкрепа на Истанбулската конвенция, а вечерта природозащитници за четвърти път ще демонстрират в центъра на София срещу промените в плана за управление на Пирин. Същевременно привържениците на промените в плана, които досега организираха контрапротести в Банско, ще проведат демонстрация в София.

Следващият полицейски протест ще бъде на 25 януари, когато в София е планирана среща на министрите на вътрешните работи от ЕС. Протестът ще започне в 11.00 часа в района на НДК.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини