Масло от риган превъзхожда антибиотиците

Насочени основно към борба с бактериалните инфекции, антибиотиците са любимо средство на лекарите в лечението на пациентите. Оказва се обаче, че маслото от риган превъзхожда антибиотиците, при това без каквито и да е вредни странични ефекти.

За съжаление антибиотиците, предписвани масово от днешните лекари, притежават ужасяващи странични ефекти: водят до антибиотична резистентност, унищожават полезните бактерии, възпрепятстват усвояването на витамините и увреждат храносмилателната система, като най-често водят до пропускливи черва.

Този лечебен подход наподобява ядрена бомба хвърлена над град, вместо изпращането на специален отряд снайперисти, който да прочисти набелязаните мишени.

Добрата новина е, че съществува прекрасна природна алтернатива – масло от риган. То съдържа две мощни съставки – карвакол и тимол, които има силно изразен антибактериален и противогъбичен ефект.

Статистиката сочи, че в 60% от случаите лекарите изписват широкоспектърни антибиотици и то най-вече за респираторни проблеми.

В 25% от случаите антибиотиците се предписват за проблеми, които те не биха могли да разрешат, като вирусни инфекции.

От друга страна ползите от маслото от риган са неизброими

Член на семейството на устоцветните, маслото от риган не е нещо което слагате върху пицата си. Риганът, характерен за Средиземноморието, се дистилира, за да бъде извлечено етеричното масло и за да бъдат съхранени лечебните му свойства.

За производството на 450 г масло са нужни над 450 кг див риган.

Доминиращото вещество карвакол е най-важната съставка, на която се приписва мощния ефект на маслото от риган.

Над 800 изследвания твърдят, че карваколът облекчава или елиминира следните състояния: бактериални инфекции, гъбични инфекции, паразити, вируси, възпаления, кандида, алергии, тумори.

През декември Journal of Medicinal Food публикува изследване върху антибактериалните свойства на маслото от риган срещу 5 различни вида болестотворни бактерии. Оказа се, че то е ефктивно срещу всичките 5 вида микроби.

Най-интересно е действието му срещу Ешерихия коли, което подсказва, че маслото би могло да се използва за поддържане на здрава храносмилателна система и предотвратяване на смъртоносни хранителни отравяния.

Две години по-рано изследователи от Пакистан доказаха способността на маслото от риган да убива ракови клетки.

Множество изследвания сочат, че маслото от риган е не просто антибиотик, то е върховния природен антибиотик. Доказано е, че предпазва плъхове от токсичния ефект на метотрексата и предотвратява страничните ефекти на някои от най-опасните лекарства в света.

Метотрексатът е лекарство използвано за лечение на широк спектър заболявания – от рак до ревматоиден артрит. Запознати с опасните му странични ефекти, турски изследователи решили да проверят способността на маслото от риган в елиминирането им. Обикновено антиоксидантите и противовъзпалителните медикаменти създават ефективна защита срещу метотрексата.

След като проследили няколко маркера в седалищния нерв на мишките, учените установили, че карваколът намалява възпалителната реакция след употребата на метотрексат.

По подобен начин, изследователи от Холандия демонстрирали, че маслото от риган може да предотврати бактериалния свръхрастеж и колонизацията на дебелото черво по време на терапия с желязо. Използвано за лечение на желязодефицитна анемия, желязото причинява серия добре известни храносмилателни симптоми като гадене, диария, запек, киселини и повръщане.

Може би се питате каква е опималната доза от маслото от риган. На този етап все още не е известно. Едно нещо е ясно, заради мощното му действие, употребата с медицински цели трябва да става само под контрола на лекар.

Никога не приемайте масло от риган вътрешно повече от 2 седмици. В този случай то трябва да бъде разтворено във вода или кокосово масло. Сушената билка риган е подходяща за бременни жени, но маслото от риган трябва да се използва с повишено внимание и само след препоръка от лекар.

Източник: draxe.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини