Съдбата на секретния спътник, изстрелян от SpaceX, остава неизвестна (видео)

Засекретен сателит с кодово име Zuma бе исзтрелян  неделя вечер с ракетата носител  Falcon 9 на SpaceX, Съдбата на класифицирания апарат остава неясна, пишат днес американски и световни медии. Мисията може да е претърпяла провал по време на издигането в орбите или скоро след него.

Изстрелването на Falcon 9 от базата на военновъздушните сили на нос Канаверал в 8 часа сутринта EST (GMT-5) в неделя направи впечатляващо шоу - вижте във видеото.

Тъй като полезният товар е класифициран, коментаторите не разкриват нищо за спътника, на коя държавна агенция е или кога се очаква да бъде освободен от втория степен на Falcon 9. Не се разкриват и подробности за планираната орбита или какво е предназначението на спътника.

SpaceX коментира първите минути на старта, задействането на втората спеен на ракета, отделянето на товарния модул и кацането на първата степен обратно в базата на Военновъздушните сили. Но в съответствие с плановете, обявени преди старта, компанията не коментира нищо във връзка с полезния товар или планираната орбита.

Това е стандартна процедура при класифицирани мисии. Но при повечето такива мисии отговорната агенция - обикновено Военновъздушните сили, пуска изявление няколко часа след изстрелването с което оповестява цялостния резултат. Репортери очакваха някакво изявление от строителя на Zuma, "Нортроп Гръмман", но компанията не каза нищо в неделя вечер.

В понеделник се появиха слухове, че спътникът не е на очакваната орбита.  Според  източници на  Wall Street Journal спътникът или се е разрушил в космоса, или е паднал в океана. Докладите са в противоречие с американския каталог на орбиталните полезни товари, в който Zuma е регистриран като USA 280. Според аматьорски спътников тракер, втората степен отново е навлезла в атмосферата, където се очаква да завърши мисията си, посочвайки нормален полетен план.

"Липсата на подробности за това, което се случи, означава, че е възможна алтернативна последователност от събития, различни от неуспешно отделяне", пише Wall Street Journal.

SpaceX отказа да коментира има ли инцидент. "Не коментираме мисии от този вид, но засега анализът на данните сочи, че Falcon 9 е функционирала нормално", цитира CBS говорител на компанията.

Коментари в сайта

Последни новини