43-ма осъдени престъпници в Хасковско не са в затвора, крият се

43-ма души, осъдени за различни престъпления, се издирват за изтърпяване на влезли в сила присъди. Това съобщи говорителят на Окръжна прокуратура в Хасково Невена Владимирова след запитване на Haskovo.net.

Регистърът на осъдените с неизпълнени присъди се води в Окръжна прокуратура от 1993 г. Броят на издирваните осъдени не е постоянен, тъй като едни отпадат след откриването им, а други се вписват. От справката на влезлите в сила присъди става ясно, че няма издирвани за тежки престъпления като убийство или рецидивисти. Повечето от издирваните за изтърпяване на присъда са за контрабанда, катастрофа, грабеж, кражби, измама.

Всички осъдени са обявени за общодържавно издирване. Търсят се по постоянен и настоящ адрес, разпитват се техни близки и познати, а ако има данни, че осъденият пребивава зад граница, се издава Европейска заповед за арест, обясниха още от държавното обвинение.

Едно от най-тежките наказания, наложено от съдилища в Хасковския съдебен район, е 16 г. затвор за контрабанда. Присъдата е влязла в сила през 2010 г., а делото е образувано две години по-рано. Осъденият обаче се укрива.

Сред наложените наказания има и за по 4-5 месеца затвор. Въпреки присъдите обаче извършителите на престъпленията не са открити, а и някои от тях са чужди граждани.

Това са само част от общо издирваните в страната почти 600 души. Броят им беше съобщен покрай трагедията с шесторното убийство в Нови Искър и самоубилият се Росен Ангелов, сочен за извършител на зверството, за когото се оказа, че е трябвало да е в затвора още преди 9 г. за друго престъпление, но оттогава е в неизвестност за силите на реда. Над половината от осъдените лица, които трябва да влязат в затвора, са в неизвестност. Това се разбра от думите на бившия МВР министър в първия кабинет "Борисов" - Цветан Цветанов.

От думите на Цветанов стана ясно и че той не е съгласен с мнението на вицепремиера Красимир Каракачанов, който ден по-рано обяви, че режимът е твърде либерален и позволява осъдени лица да избягат преди да бъдат вкарани в затвора. Каракачанов поиска законодателни промени.

Анета Кутелова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Ло
    ЛОВЕЦ
    25 -4
    18:15, 8 яну 2018
    Нека държавата позволи да има ловци на глави и тогава бройката на издирваните лица драстично ще намалее!!!Нека ловците на глави да работят успоредно с полицията и съдебна полиция срещу обявена награда за глава!!!
  • 2
    Рр
    рррррр
    14 -5
    18:33, 8 яну 2018
    Айде чупката, тази държава вече предостатъчно позволи.За това сме на тоя хал. Събираме дългове, сега и ловци на глави.Ама викате какво да правят горките мутри.Нееее, плащаме на полицията, те да оправят тази каша.
  • 3
    Ма
    Марин
    12 -2
    18:55, 8 яну 2018
    Съгласен съм и с двете мнения. Но ловците на глави биха били по-добри решения. Заедно с това беглецът да плати разходите или 20% увеличение на присъдата.
  • 4
    Мв
    МВР
    20 -3
    22:50, 8 яну 2018
    търсите проблема навсякъде другаде но не и в съдът.Всички тия които ги търсят са присъствали при прознасяне на присъдата.Защо не ги задържат веднага а ги пускат да си ходят.После МВР да ги издирва.Търсете отговорност на Съдебната система
Последни новини