Храни, които ще ви направят по-красиви

Начинът ни на хранене играе съществена роля за здравето и красотата на косата и ноктите. Когато спазваме диетични режими на хранене, трябва да помислим какви храни включва менюто ни.

И най-малкият дефицит на витамини и минерали може да има негативен ефекти върху красотата ни. Споделяме 8 полезни храни, подходящи за диета, за красиви и здрави нокти и коса.

Боровинки

Малките плодове са не само вкусни, но и полезни за здравето ни. Антиоксидантите, които се съдържат в тях, помагат да се предпазят клетките на тялото ви от увреждането на свободните радикали. Това увреждане увеличава хормоните на стреса и възпалението, което засяга всички клетки в тялото, включително тези в косата и ноктите. 

Червено месо

Една сочна пържола ще ви осигури добри количества протеини, но и минерал, който е много необходим на ноктите и косата – желязото. Хората, които страдат от желязодефицитна анемия, често имат по-тънка коса. Според учени, занижените стойности на желязото се свързват и с коилонихия – заболяване на ноктите. Ето защо 2-3 пъти седмично хапвайте качествено червено месо.  

Леща

Лещата е чудесна храна, подходяща за вашата диета, богата на желязо, цинк, протеин и биотин – жизненоважни хранителни вещества за здрави нокти.

Сьомга

Сьомгата е с високо съдържание на омега 3 мастни киселини, които са от съществено значение за здравето и красотата на косата. Вкусната риба е богата и на витамин D и протеин, които са необходими за силата на косъма. Като алтернатива може да консумирате сардини, херинга, пъстърва и скумрия. Вегетарианците могат да включват в менюто си тиквени семки, авокадо и орехи за здравословна доза омега-3 мастни киселини.

Сладки картофи

Знаете ли, че недостигът на витамин А увеличава риска от сърбеж на скалпа и пърхот? Сладките картофи съдържат добри количества бета каротин, необходим за синтеза на витамин А в организма.

Яйца

Яйцата са добър източник на протеини и съдържат витамин D, а също и биотин. Биотинът играе съществена роля в изграждането на кератин, който пък изгражда космите и ноктите. Хората с дефицит на биотин често се оплакват от слаби нокти и коса.

Спанак

Ако искате да имате здрави и красиви нокти и коса, хапвайте по-често спанак. Бета каротинът, фолиевата киселина и витамин С в този листен зеленчук, запазват космените фоликули и ноктите здрави.

Орехи

Орехите осигуряват много от необходимия биотин, който намалява риска от загуба на коса. Заедно с витамин Е, те предпазват ДНК клетките от увреждане.

Източник: az-jenata.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини