Океанското дъно потъва под напора на водата от топящите се ледници

Десетилетните измервания и прогнози за нарастващото морско равнище може да са подценили сериозността на проблема, предупреждават експерти, защото не са отчетени сериозните последици от непрекъснато развиващите се океани.

Сегашните прогнози не са взели под внимание факта, че с нарастване масата на океана, в резултат на топящите се ледници, теглото на допълнителната вода деформира морското дъно и по-този начин затруднява определянето на това доколко набъбнал е океана.

“Земята не е твърда сфера, а деформираща се топка. Климатичните промени водят до изменения не само в температурите”, казва геологът Томас Фредериксе от Техническия университет Делфт в Холандия.

Проблемът, според екипът на Фредериксе е, че с еластичното потъване на океанското дъно, реалното увеличаване на обема на океана, е маскирано от сателитните измервания.

Причината е, че сателитите разкриват само едната страна на историята – геоцентричното покачване на морското равнище.

За да определят до каква степен се деформира океанското дъно под напора на допълнителното количество вода, изследователите използвали различни данни за топенето на ледниците, ледената покривка в Гренландия и Антарктида, запасите от вода на сушата, включително изчерпването на подпочвените води и задържането на вода от язовирите.

През последните две десетилетия – от 1993 до 2014, нарасналата океанска маса е измествала надолу океанското дъно с 0.13 мм на година – или с около 2.5 мм общо за периода.

Това може и да не звучи много, но в някои региони деформацията е значително по-голяма – до 1 мм на година в Северния ледовит океан и 0.4 мм на година в Южния Пасифик.


Източник: sciencealert.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини