Кървава Суперлуна в края на януари

Изображение 1 от 2

    В края на януари ще наблюдаваме Кървава Суперлуна, съобщи Space.com.

    За последен път такова явление е имало преди около 150 години. Следващите ще са на 31 декември 2028 год. и 31 януари 2037 год.

    Кървава Луна се наблюдава, когато при пълнолуние нашият естествен спътник попадне в сянката на Земята. Това е лунно затъмнение, но поради свойствата на земната атмосфера, червената част от бялата слънчева светлина се разсейва. Затова, въпреки че по права линия Земята засенчва Луната, разсеяната червена светлина достига до нея. Цветът може да варира до кафяв или оражев. Освен това земната сянка е много по-голяма от самата Луна и има голяма зона на полусянка. Всъщност Кървавата Луна не е рядко събитие. Но на 31 януари тя съвпада с преминаването на Луната през най-близката до Земята точка от нейната орбита, т.е. има и Суперлуна.

    Технически Луната ще премине през перигея си в нощта на 30 януари, според НАСА, което е един ден преди второто пълнолуние и лунното затъмнение, но НАСА обяви събитието като Суперлуна. При това тя ще бъде на 358,994 километра от Земята (средното разстояние е 384,400 километра), което е достатъчно, за да изглежда видимо по-голяма.

    Учените допълват, че на 31 януари 2018 имаме и Синя луна. Това не се отнася до цвета ѝ. Синя Луна е, когато има второ пълнолуние в същия календарен месец. 

    Лунното затъмнение няма да може да се наблюдава от всички части на Земята. Хората от източна Европа и западна Азия ще видят края му, тъй като затъмнението ще е започнало преди изгрева на Луната. Затова в Москва Луната ще изгрее драматично червена и голяма. В Токио обаче ще е видимо цялото шоу от началото до края - в 19:51 ч. местно време. Луната ще навлезе в полусянката, а максималното заъмнение ще бъде в 22:29 часа. В 23:07 ч. Луната ще стигне до другата страна на сянката и в 0:11 часа на 1 февруари ще навлезе в полусянката. Затъмнението ще завърши в 1:08 ч. в Токио. 

    Видеа по темата

    Коментари в сайта

    Последни новини