1502 именици празнуват днес в Хасково

1502 души в Хасково днес, които носят имената Христо, Христина, Християн и производните празнуват днес. В цялата община  повод да почерпят имат 1895 души.

В България личен празник на 25 декември имат 177хил.763 души.  59 хил. са Христовците, а Христините именички са 22 хиляди. Освен тези най-популярни имена обаче, именици на Рождество са и Радостин, Кристиян, Кристина, Радослав, Християна. Тежки чаши ще вдигнат днес и Божин, Божана, Божко, Ицо, Божил и Божин.

След тежките маси на Коледа за Христовците, идва ред да стягат трапези  за здраве и на Йосиф и Давид. Тези имена в България носят 6575 души. Любопитно е, че у нас само три жени се казват Йосифа.

Но по принцип на 26 декември трябва да почерпят и всички, мъже, които са бащи, защото в денят след Рождество Христово се чества паметта на свети Йосиф Обручник, земният баща на Исус. Затова и  тази дата се отбелязва, като Ден на  бащата. Денят на бащата е празник, на който се чества бащинството и родителските грижи на мъжете, точно, както на Деня на майката се чества майчинството. Този ден  съществува почти навсякъде по света в чест и прослава на бащите и бъдещите бащи. В различните страни се празнува по различен начин и на различни дати. Според католическата традиция, празникът се чества на деня на св. Йосиф — 19 март, но в повечето страни денят на бащата е светски празник и се празнува на различни дати. В България се чества на 26 декември, денят в който православната църква чества св. Йосиф.  

Красимира Славва

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ру
    РУМЕН
    1 0
    10:56, 25 дек 2017
    Здравейте уважаема редакция на Хасково.нет.
    Може ли една малка корекция?
    Днес имен ден имат и имената Румен и Румяна.
    За справки Уйкипедиа.
    Румен е едно от малкото имена в БГ което има два именни дни в годината. Единия е на 25.12., а другия по принцип се пада на 18.06 но е променлива датата с +/- 2 дни всяка година.
  • 2
    Ем
    Емил
    0 0
    02:13, 28 яну 2018
    Само се прекопира информацията.
    Ем(ану)ил също има имен ден на Рождество (от иврит: Бог с нас-името, с което е предречено идването на Иисус стотици години по-рано).
Последни новини