Манастирски телета като волове, готви забърдовският кмет за курбан на шофьорите

    Курбан и сувенир с лика на Света Богородица ще раздава кметът на чепеларското село Забърдо Валентин Черпоков на всички шофьори по трасето Асеновград-Смолян. На 28 декември Черпоков, заедно с областни управители на Смолян и Пловдив, кметове на общини и шефове на областните дирекции на полицията в Смолян и Пловдив, както и такива на други държавни учреждения, ще раздават на пътуващите пакети с телешко месо и ключодържатели с лика на Божията майка. Инициативата се провежда за 13-та поред година и се прави за здраве, безопасно и без жертви пътуване по пътищата.

    Черпоков обясни, че двете телета за курбана от по 400кг са отгледани в Бачковския манастир-така били още „по-чисти“ и подходящи за целта. Те ще бъдат приготвени в Забърдо в 7 казана и раздадени на шофьорите в пакетирани порции.За всички деца, които пътуват в деня на събитието , ще получат подходящи подаръци и сувенири.

    Организацията се прави от Черпоков, а за начинанието миналата година, му помогнал и игуменът на Светата Бачковска обител отец Симон. Голяма част от разходите се покриват от забърдовския кмет, тази година и спонсор от Пловдив е помогнал с голяма сума. Собственикът на транспортна фирма Петко Ангелов е дарил 4 хил.лв за телетата, а парите вече са преведени по сметката на манастира, допълни Черпоков.

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини