Музиката регенерира мозъка

Музиката е едно от най-древните средства за комуникация и изразяване на мисли и емоции, което има свойствата тотално да променя чувствата и съзнанието ни в дадени ситуации.

Проучвания сочат, че музиката афектира невронни мрежи в съзнанието ни, които са основополагащи за действия като четене, дълбок размисъл, морални съждения и припомняне на събития. Ядрено магнитни изследвания показват, че слушането на музика увеличава сигналите в тези мрежи и помага за създаването на много нови такива. Това е и една от причините да не можем да избием някоя мелодия от главата си.

При пациенти с аутизъм, стресови разстройства, Алцхаймер и деменция, при които пътищата за невронни сигнали са нарушени, музиката има регенеративен ефект и помага за по-лесното създаване на нови връзки между невроните. Това пък води и до по-пълноценно функциониране на мозъка.

Под въздействието на позната и приятна мелодия се наблюдават по-балансирани нива на "щастливите" хормони  в тялото, както и на онези, които са обвързани с либидото и сексуалните желания. Доказано е също, че музиката е ефективно средство за намаляване на стрес и мускулни болки, както и че помага при по-общи заболявания и повишава емоционалната интелигентност.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини