Перник с национална награда „Наследници на фолклорния огън“

За приноса й за вписването на обичая Сурва в листата на ЮНЕСКО областният управител на Перник Ирена Соколова е избрана за един от тазгодишните лауреати на ежегодните национални награди на сдружение „Наследници на фолклорния огън“, съобщи фолклористът Димитър Тренчев.

„Научната обосновка на номинацията е съвместна разработка от 2012 г. на колегите от Института по етнология и фолклористика към БАН д-р Иглика Мишкова и доц. д-р Ваня Матеева, и ръководения от Симеон Мильов екип на Регионалния исторически музей в Перник. Тогавашният министър на културата Вежди Рашидов внесе номинацията в ЮНЕСКО, а на сесията на световната организация през декември 2015 г. в столицата на Намибия - град Виндхук, пернишката маскарадна магия стана част от нематериалното световно културно наследство“, направи хронологична ретроспекция фолклорният специалист.

Позовавайки се на колегата си Константин Лазаров, който е председател на сдружение „Наследници на фолклорния огън“, Тренчев уточни, че Ирена Соколова е била предложена за фолклорната награда от Института по етнология и фолклористика към Българската академия на науките. В последствие номинацията на пернишкия областен управител е била утвърдена и с гласовете на наградното жури.

„Негов председател е световно известната жива легенда на българската народна музика Калинка Сгурова, а останалите й колеги са доказани професионалисти на фолклорното поприще“ – очерта авторитетната визитка на журито Тренчев.

„Тазгодишната голяма награда е за незабравимия славей Надка Караджова. А и досега удостоените са все безсмъртни гласове на българската народна песен – Борис Машалов, Гюрга Пинджурова и беломорската чучулига Любка Рондова“ – посочи фолклористът.

Той не пропусна да отбележи, че настоящата награда за областния управител Ирена Соколова е трета за пернишката Сурва след егидата на ЮНЕСКО и националната награда „Град – пазител на традициите“ на Асоциацията за развитие на изкуството и занаятите.

„Блазе му на Перник! За има няма три години неговата Сурва се окичи с три отличия! Казвам го и като фолклорист, и като фолклорен мениджър, а най-вече като човек, подвластен на сурвакарската магия“ – емоционално заключи Тренчев, който е известен с пристрастието си към Сурва.

Той е председател на местното сдружение „Корени“ и успешно прилага фолклорното познание в репертоара на ръководените от него фолклорни формации „Шарена сол“, „Подгорски пушки“ и неописуемо атрактивната сурвакарска дружина „Бабугери“.

Престижната фолклорна награда на сдружение „Наследници на фолклорния огън“ ще бъде връчена на пернишкия областен управител Ирена Соколова на 8 декември на тържествена церемония в залата на драматичния театър „Константин Величков” в Пазарджик.
 

Източник: http://www.desant.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини