Вяра Церовска, кмет на Перник: Няма опасност от преливане на трите общински язовира в Мещица, Расник и Ярджиловци

Няма опасност от преливане на трите общински язовира в Мещица, Расник и Ярджиловци. Язовир „Студена“ е под обичайното ниво,там продължава да се извършва основния ремонт на стената. Това съобщи кметът на Перник Вяра Церовска, посочиха от пресцентъра на Общината.

"Всички реки, които са на територията на общината, обаче са с количество по-голямо от обичайното, дори и за сезона. Това се дължи на натрупания сняг, който бързо се разтопи вследствие на топлия вятър и по-високите температури. На някои места тези реки създадоха проблеми. Това е река „Бучащица“ в Големо Бучино, която успя да разруши част от пътя и достигна до нивата на две от къщите, които са в непосредствена близост до нея. Останалите дерета и реки бяха многократно почиствани по населените места от кметствата през лятото и това в голяма степен ни спаси от по-сериозни бедствия. Обичайно вливането на река „Конска“ в река „Струма“ се завишава в Батановци, но този път нямаше проблем и близо едни метър оставаше до достигане на максималното ниво", каза Церовска.

По думите й проблемът с канализацията в кв. „Изток“ , която е твърде стара и не може да обслужи големия брой живущи, вече е преодолян. "Най-тежко беше положение на ул. „Рашо Димитров“, където беше затворена улицата и се преустанови маршрута на градския транспорт, много от мазетата на блоковете в кварталите и централната градска част бяха запълнени с вода. В рамките на 12 часа ситуацията беше нормализирана. Трайното решение за този проблем обаче е реализирането на проекта за водния цикъл, който ще стартира реално през 2018 година", обясни още тя.

Церовска уточни, че към момента по отношение на учебните заведения има проблем в 13 ОУ , където се изпомпва водата. "Изпратена е допълнителна фирма, която да помага, както и Пожарната и ВиК. Информирахме областния управител във връзка със създалото се напрежение относно тежката авария в „Топлофикация Перник“, която остави жителите на града 72 часа без парно и топла вода. Фирмата, която управлява топлофикационното дружество, е частна и се надявам ДКЕВР да на прави необходимото, за да се предотврати възможността за следващи такива прекъсвания на топлоподавене в Перник. Не допуснахме да се образуват тапи на места, където при по-малки валежи се образуват завирявания –това е при входовете и изходите на града", каза още тя.
 

Източник: focus-news.netКоментирай

Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
captcha
Екипът на Perunik.COM ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Хороскоп за 20.10.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини