Испански съд остави в ареста бивши лидери на Каталуния

Върховният съд на Испания реши да освободи шестима каталунски политици под гаранция, но остави двама бивши лидери, пише вестник "Паис".

Бившият вицепремиер Ориол Жункерас от Каталунска републиканска левица (ERC) и бившият министър на вътрешните работи Хоаким Форн ще останат в ареста, след като АФП съобщава, позовавайки се на съда, че общо в ареста остават Жункерас и други трима сепаратистки лидери.

Задържаните оспорват, че ако не бъдат освободени, ще им бъдат нарушени правата да участват в политическия живот на региона. Съдия Пабло Ларена реши, че има риск двамата да извършат същите престъпления, ако бъдат освободени.

Жункерас и Форн са обвинени в бунт, противодържавна дейност и злоупотреба с обществени средства във връзка с опита да отделят Каталуния от Испания.

Съдията постанови 100 000 евро гаранция за останалите шестима политици, които ще трябва да се явяват пред съдебните власти един път в седмицата.

Решението ще повлияе на предизборната кампания в Каталуния, която официално започна от полунощ. Седем от арестуваните политици са кандидати в листите на сеператистки партии за вота на 21 декември.Очакваше се съдията да освободи цялата група от задържани в опит да се възстанови спокойствието в региона, след като администрацията на Каталуния беше свалена от правителството в Мадрид заради референдума и обявяването на региона за независим през октомври.

Бившият каталунски лидер Карлес Пучдемон днес ще се яви пред съда в Белгия, където ще се опита да убеди съда да не го екстрадира в Испания.Пучдемон и други четирима души се преместиха в Брюксел, но въпреки това испанската прокуратура им повдигна обвинения в бунт, противодържавна дейност и злоупотреба с обществени средства. Те не искат да се връщат в Испания, докато не получат гаранции, че срещу тях ще се проведе честен, а не "политически процес".Не се очаква днес съдията да вземе решение.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини