Откриха ръкопис с еретични тайни откровения на Иисус на 1500 години

Християнски текст на 1500 години е открит от изследователи от Тексаския университет. Ръкописът е фрагмент от новозаветен апокриф, известен като "Първи Апокалипсис на Яков", който се отнася към раннохристиянската литература и се отрича от църквата като еретичен. 

Ръкописът е намерен в архива на "Обществото за изследване на Египет" към Оксфордския университет. Той е част от Библиотеката Наг Хамади, открита през 1945 год. близо до египетското селище Наг Хамади. Древните ръкописи от нея са наричани още Гностически евангелия. Гностическото християнство приема митологията и философията на елинизма и се смятало за еретично учение от ортодоксалните християни.

Откритият манускрипт е един от малкото, написани на гръцки. Повечето от текстовете от Наг Хамади са преводи на коптски, който бил разпростране в Елинистичен Египет.

Текстът съдържа тайните откровения на Христос към един от седемдесетте апостоли - Яков, който според някои е роден брат на Иисус. В тях Месията разказва за Небесното царство, предсказва бъдещето и описва смъртта на самия Яков. Ръкописът е допълнен с разказ за живота и служенето на самия Иисус.

Голяма част от текста е написана с акуратен четлив почерк като са използвани точки за разделяне на сричките, което е необичайно за древните ръкописи. Затова изследователите смятат, че вероятно манускриптът е използван с образователна цел и е бил образец, по който са се учели да четат и пишат. 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Пр
    Православен
    5 -2
    22:08, 1 дек 2017
    Не мога да разбера защо пишете тъпотии.
    Протоевангелието на Яков е апоркриф...а е апокриф, защото не може да се докаже, че е писано от Яков.
    Чукнете в Гугъл и четете...има го преведено на български....
    Бахти жълтата журналя...
  • 2
    Ба
    бай Пешо
    0 0
    10:30, 7 дек 2017
    Да беше еротични, да се заинтригува човек. Те това е новина, осмисли ми деня.
Последни новини