Свикаха областния кризисен щаб заради очакваните бури и и порои

Областният управител на Хасково Станислав Дечев свика Областния кризисен щаб във връзка с решение на Националния кризисен щаб и по повод предупрежденията за усложняване на метеорологичната обстановка, очакваните големи количества валежи и силен, до бурен вятър. Това съобщиха от администрацията.

На заседанието, проведено късно снощи, присъства шефът на дирекция Оперативни дейности в ГД БПЗН старши комисар Красимир Шотаров. В кризисния щаб, оглавен от Станислав Дечев, влизат директорите на ОД МВР Хасково, РДПБЗН, ДАНС, Напоителни системи, Басейнова дирекция, Спешна помощ, EVN, Областното пътно управление и на всички структури, имащи отношение към сигурността на населението.

Вече е въведен в действие Областния план за защита при бедствия в част "Защита при наводнения" за територията на област Хасково. За начало на дейностите по овладяване на извънредната ситуация се счита 9.00 часа на 01.12.2017г.

В заповедта на Областния управител се казва още:

В готовност за работа да бъдат приведени всички сили и средства на РД ПБЗН Хасково, общини от област Хасково, кметства, доброволни формирования и областни структури, имащи ангажименти за предотвратяване и намаляване на риска от наводнения.

Кметовете на общини и собствениците на язовири да предприемат мерки по обезопасяване на язовирите и осигуряване на свободни обеми.

Директорът на РД ПБЗН Хасково, чрез системата за ранно предупреждение, да извърши оповестяване на кметовете на застрашените от наводнения райони.

Да се създаде организация за постоянно наблюдение нивото на реките и язовирите, като при рязкото им покачване се докладва незабавно на дежурния в Областната администрация Хасково, както и на тел. 112.

Вече е изпратено и предупреждение до кметовете по поречието на р.Арда за очаквани по-високи нива на водите.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Лу
    ЛУНАD
    6 -7
    16:00, 1 дек 2017
    Къде е дядо Добри!
    • 5+
      5++ степен
      15 -1
      16:10, 1 дек 2017
      Дядо ти Добри е питал истински метеоролози и те са го светнали какво ще става и сега вероятно спокойно си пие кафето, докато хората на главния МТО експерт се суетят и чакат циклона Михаль.
  • 2
    Си
    синоптик
    10 -1
    16:16, 1 дек 2017
    никъде по прогнозите не виждам дъждове и порои ..
  • 3
    Ма
    мастикаджия
    3 0
    18:10, 1 дек 2017
    Що не викнаха в щаба и касапина от МБАЛ?Нали ще има жертви!
Последни новини