Илон Мъск обучава децата си по метода ънскулинг

Ънскулингът е образователен метод, който залага на учене в естествена среда, като ученикът сам задава посоката на обучението. Той датира от 70-те години и е въведен от преподавятеля Джон Холт. Този метод все още се смята за противоречив от мнозина. Докато домашното образование, разпалило широки обществени дебати, се смята за нещо като подвид на конвенционалното, ънскулингът е далеч по-крайна философия, която цели да даде на децата решения на ситуации от реалния свят.

Изобретателят и предпиемач от SpaceX, PayPal, и Tesla Motors Илон Мъск основа свое собствено алтернативно училище за децата си, описвайки процеса като ънскулинг, след като разкри, че традиционното образование не било нито ценно, нито интересно за него като дете.

Залагайки на далеч по-радикален подход към образованието, децата на Мъск ще се обучават чрез преживявания от реалния живот - домакински задължения, игри, професионален опит, наставничество, книги, избираеми класове, към които децата проявяват интерес. Целта е любопитството на детето да бъде насочено към дейности, инициирани от самото него, залагайки на философията, че ако дадено нещо представлява интерес за детето, то ще го разбере по-добре и ще му бъде по-полезно.

Няколко неща трябва да бъдат казани за човека, известен с нестандартното си мислене. Мъск коментира редица теми, сред които формиране на “интерпланетарно население” и масовото въвеждане на електромобили като единствени превозни средства. Самият той самоук в множество сфери, Мъск е категоричен, че научава всичко, което му е необходимо сам, за да постигне дадена цел. Предприемачът добавя, че повечето хора имат склонност сами да си поставят ограничения, що се отнася до ученето. “Ако четете много книги и разговаряте с хората, ще научите всичко” , казва той.

Мъск бил пристрастен към книгите, защото семейството му непрекъснато се местело в детските му години, възможността сам да определя посоката на обучението си, той приема като част от завета на родителите си, за което им е благодарен. Сега той предава същия завет на собственото си семейство. Земният и със скромен произход, Илон Мъск е категоричен, че всичко е възможно, ако човек успее да се освободи от ограниченията, които сам си е поставил. Това е нещо, което той смята да предаде на своите 5-ма синове чрез ънскулинга.

Далеч по-разумно е образованието да взема под внимание способностите и интересите на децата. Това не е производствена поточна линия, за да бъдат третирани по еднакъв начин. Формират се умения за решаване на проблеми, а едновременно с това се опознават и инструментите за разрешаването на тези проблеми. Мъск иска всички деца да се стремят към звездите непредубедено и с широко отворено съзнание.

Източник: anonhq.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини