КНДР изстреля междуконтинентална ракета и обяви, че може да порази всяка точка на САЩ

САЩ, Япония и Южна Корея свикаха за днес спешна среща на Съвета за сигурност на ООН.

Северна Корея обяви, че новият тип междуконтинентална балистична ракета "Хуасонг-15", която беше изстреляна рано сутринта тамошно време, може да удари всяка точка в цялата континентална част на САЩ, съобщават местните държавни медии.

"Междуконтиненталната балистична ракета Хуасонг-15, въоръжена с тежка бойна глава, е способна да порази цялата континентална територия на САЩ", се подчертава в информация на официозната севернокорейска новинарска агенция.​

 "Хвасон-15" може да носи ядрена бойна глава и е най-мощната досега. Тя е прелетяла 950 км за 53 минути и е достигнала височина от 4475 км. Изстреляна е била към на Японско море от полигон в провинция Пхьонан-Намдо край столицата Пхенян. По всяка вероятност е паднала в морската икономическа зона на Япония край северната префектура Аомори, съобщи японския телевизионен канал Ен Ейч Кей.

В телевизионно обръщение властите на КНДР обявиха, че Северна Корея вече имала напълно развити ядрени сили.

"Севернокорейският вожд Ким Чен-ун обяви, че страната е осъзнала огромната историческа кауза за завършването на държавната ядрена сила", се допълва в информацията на официозната агенция.

Северна Корея подчерта, че разработването на оръжието щяло да защити страната срещу "американската империалистическа политика за ядрено изнудване и ядрена заплаха".

Белият дом заяви, че се обмислят "допълнителни мерки".

Президентът Доналд Тръмп реагира хладнокръвно на поредния ракетен опит на Северна Корея и без да дава подробности увери, че Съединените щати ще се погрижат за това. Вицепрезидентът Майк Пенс обаче предупреди Северна Корея да не изпитва търпението на президента или възможностите на американската армия.

Военният министър Джеймс Матис заяви, че сега ракетата е достигнала най-голяма височина в сравнение с останалите опити. Матис коментира, че Северна Корея продължава да разработва оръжия, които могат да са заплаха за целия свят.ю

Държавният секретар Рекс Тилърсън призова за оказване на по-голям натиск над Пхенян, тъй като нито вече действащите сурови санкции, нито общите действия на Америка и Китай могат да го убедят да се откаже от ракетната си програма.
 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини