Бизнесът: Професиите изчезват, намалете приема в Езиковата и Математическата

Изображение 1 от 3

    Да се намали обема за сметка на качеството в българското образование, за да не се произвеждат ненужни кадри, които да генерират единствено високи нива в статистиката на безработните, а в същото време бизнесът да изнемогва в търсенето на професионалисти. Балансиран прием между професионалните и профилираните гимназии, отговарящ на нуждите на стопанската конюнктура на региона. В общи линии това е златното сечение за успех в системата на професионалното образование у нас. Около него се обединиха в откровен разговор с много гледни точки днес в залата на Областна администрация в Хасково бизнесът и директорите на Професионалните гимназии. Организатор на срещата беше Регионалното управление по образованието, а целта да се чуят мненията преди изработването на план-приема за следващата учебна година.

    Фирмите показаха, че действително се интересуват от процесите в образователната система и поведоха срещата към диалог за конструктивни решения, за да не остане разговорът само в сферата на добрите пожелания. Подкрепяни и от ръководителите на професионалните училища, те поставиха като задача пред Регионалното управление на образованието да се ангажира за промяна в план-приема за 2018/1019 година и баланса между профилираните гимназии, като Езиковата и Математическата, и гимназиите с професионална насоченост.

    По време на работната среща ребром беше поставена темата, че повечето от специалностите на местните професионални гимназии не могат да се реализират на пазара на труда, защото местният бизнес няма нужда от тях. „Поставяйки грешно условие на задачата, няма как да стигнем до правилно решение“. Това е логиката на работодателите.

    Според мнението на професионалните гимназии трябва да се ограничи приема в езиковите и математическите гимназии, като това ще послужи от една страна като цедка там да влизат най-изявените, а от друга - ще насочи повече ученици към професионално обучение. Чуха се и още по-крайни мнения, като това, че е отминало времето на профилираните училища, тъй като в повечето професионални гимназии вече има и интензивно изучаване на езици или специалности, изискващи много часове математика. Бизнесът е категоричен, че средното образование трябва да върви към отговор на необходимостта на специфичния за региона трудов пазар. По данни на Хасковската търговско-промишлена палата 53% от стопанството на областта е индустриално структурирано. С това трябва да са съобразени и приема, и разкриването на нови паралелки с досега нехарактерни специалности.

    „Изпитваме неистов глад от кадри от средния професионален ешалон, а в същото време няма кого да назначим, защото в Хасково всички говорят езици, но никой не иска да работи в реалния сектор. А ние можем да назначим само кадрите, от които имаме нужда, а не генерираните по принцип от образователната система“, коментираха работодателите.

    Промяната обаче трябва да е във всички нива на образованието. Като се започне от ранното кариерно ориентиране, мине се през осъзнаването за това колко е ценно да завършиш средно образование с професия и се стигне до налагане на ограничения и в приема на висшите учебни заведения. Заради все по-ниския брой на учениците поради демографската криза и високия брой на висшите заведения у нас, фунията при приема там е толкова широка, че започваш да учиш висше образование след петминутен тест с изкарана тройка, дадоха пример директорите. Затова някои посочиха като конструктивно решение вдигането на качеството за сметка на обема, съкращаването на броя на ВУЗ-овете у нас само до необходимата реална бройка.

    На срещата бяха дадени много примери за добра работа в сътрудничеството между бизнеса и образованието. Много от училищата в региона вече имат добро взаимодействие с работодателите, някои от които помагат за развитието на материалната база или пък директно с поемане на практическите занятия. В същото време се чуха и примери за пропаднали намерения за дуално обучение. Причина за това е, че специалностите, зададени от работодателите като тяхна нужда от кадри, не се струват атрактивни на учениците и родителите им. Професии като шлосери, шивачи, шофьори и химици не са атрактивни вече за децата. Директорът на Професионалната гимназия по механо-електротехника Георги Славов беше съвсем честен и посочи, че механизацията е останала само в името на гимназията, тъй като от няколко години няма желаещи за паралелки в това направление. В тази посока трябва да се търси възможност за промяна на учебните планове, за да станат сега нежеланите професии по-примамливи за подрастващите, смятат участниците в срещата.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Коментари в сайта (41)

    • 1
      12
      12345_1511878201
      108 -13
      16:10, 28 ное 2017
      Кадри има, но бизнесът иска роби, а не работници.
      • Ма
        Марияна
        49 -3
        20:18, 28 ное 2017
        Каква среща ана бизнеса с образованието, смешници в залата имаше 9(девет) човека извън организаторите. Пародия на събитие.
    • 2
      Ad
      adfa
      75 -7
      16:12, 28 ное 2017
      Бизнеса както сме свикнали е отново неадекватен....ами затворете всички езикови...интересно защо ви бягат шлосерите, заварчиците и т.н???
      • Sh
        shlosera
        14 -1
        11:08, 29 ное 2017
        Интересно от кого и къде бягат като няма такива кадри.
    • 3
      Си
      Симеон Д.
      80 -8
      16:13, 28 ное 2017
      Това, че не бизнесът им трябват бачкатори за без пари и на 24/7 смени си е техен проблем.
      Плюс това 80-90% от завършилите ПМГ и Езиковите или заминават в чужбина или завършват висококвалифицирани специалности - инженери, лекари и т.н.
      Да, и там има 10-20%, които записват някакво висше и после нямат какво да работят, но е пълна глупост да карат децата да визат насила да учат това, което не искат.
      Единственото, което ще постигнат е много деца да отиват в чужбина още след 7-ми клас и ще ги губят безвъзвратно от много по-ранна възраст!
      • Sh
        shlosera
        13 -14
        11:19, 29 ное 2017
        И като заминат в чужбина каква престижна професия ще работят , че нещо не схващам? Това да миеш чинии след като си завършил езикова гимназия е просто мечта на всеки абитуриент от езиковата. Или там ще им осигурят 32 часова работна седмица със 3000 евро заплата. Вярвайте си и се самозалъгвайте. На който не му се работи няма значение къде се намира. Срамна работа и професия няма .
    • 4
      Eo
      Eokd
      76 -10
      16:16, 28 ное 2017
      Я закрийте езиковата и математическата като ви пречат толкова -тъпи ръководители на образователни институции! Срамота! Хората не искат децата им да бъдат експлоатирани за жълти стотинки което се случва в хасковски предприятия ! Сега имат избор и ще избягат по - далече от Хасково ! Социализъм свърши но е останал в някои глави с претенции да образоват деца !
    • 5
      Ха
      ХАСКОВСКИ СЕЛКСИ МАНТАЛИТЕТ
      86 -5
      16:22, 28 ное 2017
      Алоо работодателите, в хасково не останаха хора заради вас,от 70 000 града стана наполовина с вашите изисквания за стаж и заплати 600-700 лв. Хората искат поне 1000,не е много нали,защото още няколко години и даже циганите няма да искат да ви работят на тези мизерни заплати
    • 6
      Ko
      kovo
      31 -5
      16:26, 28 ное 2017
      Г-н Симеонов, лично аз мисля, че при някакво що годе правилно разпределение на броя на паралелките по училищата ще се стабилизира системата. Аз съм от по-стао поколение и помня че гимназията имаше определен брой пралелки и матматическата бе една или две. Там отиваха най-добрите, като остналите също добри се разпределяха по техникуми, имаше и СПТУ. Във Университетите отиваха най-добрите и то не само от гимназия, а и от другите училища. Но всичко ( в това число и училищата) е следствие на живота, който водим.
    • 7
      Ек
      Експлоататори
      81 -3
      16:40, 28 ное 2017
      Когато спрете да търсите роби,които да рабоят от 8 до 18,за 460лв на месец,ще има работници по заводите.
      То останаха ли такива изобщо?
      • Sh
        shlosera
        3 -12
        11:27, 29 ное 2017
        Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
    • 8
      По
      помнещ
      54 -4
      17:06, 28 ное 2017
      Ково, никога в хасковските математическа и езикова гимназия не е имало по 1 паралелка. По мое време бяха по 4, е сега в математическата са 5, не виждам да е фатално. Фаталното е, че в т.нар. елитни гимназии влизат ученици с бал 280 -350 /тази година/, което си е две 3-ки, 3 и нещо, на двете матури. А, с 3 или 3.50 да се класираш в елитна гимназия, наистина си е срам за образованието.
      • Ko
        kovo
        4 0
        14:15, 29 ное 2017
        Г-н Помнещ, аз говоря за времето, когато нямаше математическа, а езиковата гимназия бе една - руска. Говоря за една(или две , не си спомням точно) математически паралелки в т.н. реална гимназия. Разбира се, че всеки трябва да учи това, което иска, но по-стимулиращо е по-добрия да може да избира. Мисля че това ще е стимул всеки да се учи по-добре.
    • 9
      Нека бУзисмените и робОтодателите да си видят обявите за работа които пускат! Технически секретар с английски и/или френски или немски на 600-700 лв. заплата. Кой който знае два западни езика ще се заложи за 600-700 лв. да робува, след като където и да е в чужбина ще получава минимум 5 пъти повече за труда и квалификацията си? Съветвам бУзисмените и рОботодателите да запишат децата си в професионалните гимназии, за да се дипломират като стругари, фрезисти, заварчици и след това да получат реализация във фирмите на родителите си на 9, 10 часов работен ден за 700лв. заплата, а не да издевателстват над децата на съгражданите си!
    • 10
      Тт
      ТТ
      16 -3
      17:43, 28 ное 2017
      Не 70 000, 100 000
    • 11
      Jo
      John
      41 -8
      18:20, 28 ное 2017
      бизнеса да не се прави на луд, да сложи на масата 2-3 хиляди стартова заплата, и децата сами ще се ориентират!
      сметката е елементарна - 1:3, работник ти носи 6 хиляди приходи, даваш му 2 хиляди заплата.
      • Пълни глупости говориш. Ти с бизнес занимавал ли си се?Вземи заем и почни да правиш бизнес и давай стартова заплата 2-3000 лв.А пък ако си бизнесмен кажи кое предприятие си да знаят хората че даваш такава стартова заплата. Сигурен съм че ще има опашка пред предприятието ти. И още едно уточнение за много умните. 2-3000 лева заплата означава работодателя да отделя за тебе 2600-3800 лв.Не знам какъв бизнес трябва да има тоя работодател че да дава на тебе толкова, че и на него да остава.Наркотици ли имаш предвид?Щото не се сещам какво ще е това другото дето да има такъв пазар в България.
      • Jo
        John
        4 -2
        21:14, 29 ное 2017
        абе, ти за бизнесмен не ставаш, това е брутна заплата!

        и по твоите сметки 2,2 хиляди на работник, малка печалба ли е?
    • 12
      За
      Защо не си е..
      26 -5
      19:33, 28 ное 2017
      Тъп бизнес и това е! В пазарната икономика доходите влияят на решението на младежите, с какво ще се занимават, а не командното-комунистическо решаване, колко ще бъде приемът. Кой ще учи 5 години повече за да получава по-ниска заплата? Те обаче са си диви и алчни комуняги и искат роби на минимална заплата. Няма такива и няма да има!
    • 13
      Ро
      Росица
      26 -6
      19:49, 28 ное 2017
      В училища като Механото няма ученици защото КАЧЕСТВОТО на образованието което получават там децата е отватително ниско,там наистина има специалности с засилено изучаване на западни езици но даскалите са език с научен от както са го учили в гимназиите като деца ,като английкия език на директора Георги Славов.
      Инженерните специалности се преподават повърхностно , претупвано ,а даскалите като Драгиев , Петев,Карекинян ,Димов любовчията на застарели даскалки, се занимат повече с ухажване на колежките си и въртяне на любовни историйки ,а даскалките като Бързева ЗАВЪРШИЛА с рушветите на баща си, Карадимова и най вече любовчийката Антоанета /ТОНИ / мине..... Минкова.
    • 14
      Ка
      каунь
      19 -24
      20:20, 28 ное 2017
      Млади дами и господа!Бизнесът роби не търси.Вие пр... Виж коментара
      • Ма
        МАНГО
        46 -4
        22:43, 28 ное 2017
        Ей, каун, по-добре роб за пари, от колкото роб за без пари!
        Бил ли си навън, че да знаеш, че условията са унизителни?
        Няма унизителни условия - за каквито си плащаш - такива получаваш.
        40 паунда на седмица /изработнат се за 5 часа/ - получаваш каравана.
        200 паунда на седмица /изработват се да 2,5 дни/ - почучаваш 4-стайна къща.
        А тук какво - получаваш 300-350 паунда на месец средно и за квартира ти искат 100-150 паунда.
        Дано си разбрал къде е унижението.
        Т.нар. работодатели като слезнат от джиповете и лимузините си за стотици хиляди - тогава да ми обясняват, че "толко мога да ти дам" не е същото като " аз мога да ти добавя към печалбата на фирмата 5 000 на месец".
        Като не можеш като работодател да създадеш условия на служителите си да си докарат прилични доходи - респективно печалба за фирмата - ми затваряй! Пазара не търпи празно - ще дойде този, който може.
    • 15
      Ве
      Вера
      14 -10
      20:32, 28 ное 2017
      И кой ще накара децата да учат професии които не желаят?детето ми учи без желание вече 4 година.компютъра избра неговата ,,професия,,.влечат го езиците и му вървят,а не това което е избрал компютъра.започна да бяга и мрази училището.как бизнеса ще ги накара да изберат и предпочетат.дори смятам ,че трябва да останат само езикова и математическа.
    • 16
      Дя
      Дядо Щукар
      21 -5
      20:47, 28 ное 2017
      Хаяйдеееееееема тая РОСИЦА такива неща пише че се хванах за главата Ми това механо то си е чист БАРДАК ако това е вярно Що не взема и аз да отида даскал там че да си падна на ,,,,,,,,,,,,,,,, Няма хич да си помислювам от новата учебна 2018 съм там А на ВЕРЧЕТО ще кажа -------ВЕРЧЕ не може само с езици и смятане някой нещо трябва да ПРОИЗВЕЖДА с ръчичките трябвати шлосери и земеделци и монтьори и милиционери и т н иначе ще УМРЕМ от ГЛАД
      • Не
        неразбрал
        1 0
        10:32, 1 дек 2017
        Ти пък какво си видял да е произведено от ръчичките на милиционер??????????
    • 17
      Не
      Незапознат
      47 -2
      21:21, 28 ное 2017
      ''Бизнеса'' взе да губи евтината си работна ръка и започна да става нахален и арогантен до там че да се меси и в образованието.Заговориха за конструктивни решения но те да ги определят а всички останалите да се съгласяват с тях.Когато се нарушават куп закони свързани с трудовото законодателство да се говори за диалог е подигравка с всички останали извън техният кръг.А на на такъв човек или му теглиш майните или го избягваш.Има и трети вариант но това вече е крайност. За да реват като вдовици за ...или ни смятат за малоумни глупаци или отчаянието а не загрижеността че статуквото което толкова време налагат е на път да се промени но този път не в тяхна полза.Бизнеса това бизнеса онова.А да се е лишил бизнеса от нещо?Не!Минималната заплата му била много,годините за прослужено време да се махнели.За какъв по дяволите диалог може да става дума след като парите които дават освен че са минималните но и социалните придобивки започват да им им пречат?Използват думата пазарна икономика във бизнес речника си но се опитват да налагат другаде такива които нямат нищо общо с това.Бизнесът когато говори за категоричност към какво трябва да върви средното образование трябва категорично да се бръкне в джоба и финансира.Тогава ще имат право да се месят там.А не тази дейност да се финансира от държавата.Нали са тежкари и многознайковци на приказки пред медии.Щом им трябват определени специалисти нека направят профилирани техникуми за тях и поддържат.
    • 18
      Де
      Делчоде
      40 -2
      21:54, 28 ное 2017
      Бизнеса ,хасково отдавна е приключил пичове ,а относно работната ръка с тия заплати от 550-до 700 лв.след година две ще си работят патроните.смешници
    • 19
      Ам
      ами непознат ще си я
      18 -1
      22:13, 28 ное 2017
      с тия възгледи!Всички работодатели не са едни и същи. Верно е, има много стиснати и не дават пари, но има и друг тип работодатели. Не можеш да слагаш всички под общ знаменател. От мен да знаеш не всички са изедници.Нормалните фирми не плащат на хората си минимални заплати.За бизнеса едва ли има значение каква е минималната заплата. Фирма, която държи на сужителите си се грижи за тях и не плаща минимални заплати.Държавните служби боравят с понятието минимална заплата, за тях е измислено това.И още едно уточнение : Бизнеса внася в държавната хазна всеки месец приходи от ДДС, плаща данък печалба. Плаща всеки месец осигуровки и всякакви такси на всякакви институции , които се сетите. Държавата ( по точно някакви малоумни чиновници) с парите от бизнеса ( обаче без да се вслушва в него) прави всякакви простотии и реформи и за това точно докара българското образование до тука. Вие доволни ли сте от българското образование?И какво имате против да има точно определена бройка за езиковите и математическите гимназии?Няма нищо лошо в това. Бройката на паралелките там при всички положения трябва да е по малка от броя на желаещите да влязат там, иначе училищата ще приемат всички желаещи да влязат вътре ( дори и с тройки)!Така реномето на учебното заведение пада, а деца за професионалните училища не остават. Е, прав ли съм или не?Наистина ли искате да затворим всички професионални училища и да се приемат деца само и единствено в езиковите и математическите гимназии?Ама хора, всички българи ли трябва да бъдат с висше образование?Моля ви помислете малко разумно преди да пишете.





      • Не
        Незапознат
        3 0
        22:18, 29 ное 2017
        Разбира се че всички работодатели не са едни и същи.Както в обществото и живота хората са различни така е и с това.Но едно е в стадото да има една черна овца а друго е една бяла.За това става дума.Ако вие сте бялата и правите всичко както трябва черните които са огромно болшинство диктуват крайният получаващ се резултат за който е изразен този краен негативизъм.Трябва човек да е малоумен или с няколко чифта розови очила за да е доволен от образованието.Но въпреки това съм против да се определя някакъв лимит кой колко паралелки и за какво да прави.Против съм защото финансирането им или така нареченият дилигиран бюджет е на бройка.На парче макар и грубо казано.Реномето естествено че ще пада.Няма как да е и иначе.Всякой гледа да запази прехраната си.Ако се премахне този вид система за разпределение на средства няма да има нищо лошо както казвате вие да има някакви ограничения.Това е все едно на бизнесмени или работодатели някой да вземе да им се меси и не само казва но и налага какво да прави.
    • 20
      Би
      БизнесКаунь
      31 -1
      22:37, 28 ное 2017
      То големи бизнес(каунь)мени в Хасково се извъдиха. Като толкова са отворени, що не си направят собствени обучителни центрове. Подбират си хора без образование, квалифицират ги за каквото е необходимо за 3-4 месеца чрез собствени средства, правят им практически изпит и който издържи го вземат на работа, Сигурен съм ,че работниците ще получат по-добра подготовка от кой да е техникум. Какво са седнали да се правят на образователни експерти, Кой ще си прецака образованието заради някакви превдо перспективи в измислени предприятия с мизерни заплати,
      • Да
        да
        8 -6
        07:24, 29 ное 2017
        Прав си. Работодателите скоро ще стигнат до идеята да си направят собствени обучителни центрове и ще си решат проблема.Това означава обаче че твърдо ще се ликвидират професионалните училища. Това нормално ли е?Ще сме единствените в Европа ако стане това.А ние и без друго сме едниствените дето имат езикови гимназии.
    • 21
      25
      254184
      11 -3
      06:04, 29 ное 2017
      Като говорите за любовчии, не пропускайте първенците в този бизнес. Огледайте се в центъра и няма начин да не видите там Насето да си прави разходки и да обикаля по разни институции, за да се хвали колко е работна, докато подчинените й в ученическото общежитие се чудят как да й угодят, че да не ги уволни от работа. Вместо да я пенсионират, защото от години е навършила възрастта за пенсия, началниците начело с директора, омаяни от измишльотините й я държат да се пъчи начело само за пари и облаги. И за снимки, за да я знаят по света е у нас, каква е мераклийка. Остаря , ама мераците й не свършват, ами се множат. Голяма наглост. Тоя резил там няма ли кой да му сложи край най-сетне.
    • 22
      По
      Полиглот
      19 -1
      08:42, 29 ное 2017
      Не ми пречат езиците да работя добре заплатена работа,макар и неотговаряща на образованието ми.Стимул ще е финансовото заплащане.И да се върнем към началото на статията "Този бизнес къде са завършили и през кои у-ща и гимназии са минали" или може би по партийна линия е БИЗНЕСА.Аман от БИЗНЕСМЕНИ.
    • 23
      По
      Полиглот
      4 0
      09:07, 29 ное 2017
      В мм нещат образование и курсове.там може секи да почне.наздраве
    • 24
      Гр
      ГРОЗЕН
      6 0
      12:09, 29 ное 2017
      "БИЗНЕСА" има деца,да си учат техните деца на работа,а не да дават рушвети за да ги приемат в езикови и математически гимназии! Вместо да се чудят къде да ходят по цял ден да губят време и да се чудят къде и в коя дискотека или бар да се напиват и дрогират и да се правят на богове да бачкат.
    • 25
      To
      Tonich
      13 -1
      12:27, 29 ное 2017
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    • 26
      Гр
      ГРОЗЕН
      12 0
      13:12, 29 ное 2017
      Кой си ти? Щял да затваря училища.Първо не мисли,а се информирай действително какво може и какво не.Не може "бизнеса" да дърпа все към своята черга и видиш ли сега останал без работна ръка,еми 90% от бизнеса е под чадър,ако не ти позволи дадена партия да правиш "бизнес" ще бъдеш сдъвкан и изплют."Бизнес" е мръсна дума,както и "бизнесмен" в България,благодарение на измамници и далавераджии каквито са повечето от бизнеса.Никакво уважение към труда на работника и неговата личност,никакви социални придобивки,подигравателни заплати,а ако намерите лесно ще ги карате да работят по 24 часа без почивки,експлоататори робовладелци,сега духайте супата и ревете.Сега бизнеса да тикни към къртовския,мръсен,робски труд своите деца,децата на бизнеса,малките лентяи.Експлоатирайте вашите деца и им закривайте училищата от всичко разбиращи "БИЗНЕСМЕНИ"-ИДИОТИ.
    • 27
      Бо
      Бойдева
      10 -1
      14:04, 29 ное 2017
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
      • Не
        неразбрал
        1 -1
        10:45, 1 дек 2017
        Луди ли сте да казвате на Славов "дядо"??? Дядо, пък с любовница? Нещо май интригите не са ви чужди. А това със заплатите лесно може да се провери и тогава ще се разбере кой е интриганта в случая.
    • 28
      Лю
      Любопитен
      10 0
      19:51, 29 ное 2017
      Много ми е интересно кой е бизнеса в Хасково? Кои са бизнесмените, които предлагат да се намали приема в елитните гимназии? Може ли да им кажете имената?
    • 29
      Да
      Данък
      5 0
      09:23, 30 ное 2017
      Много правилно, "Бизнеса внася в държавната хазна всеки месец приходи от ДДС, плаща данък печалба" . Правилната дума е "внася". Плаща ги крайния потребител и тези пари не са на бизнеса, на държавата са, а бизнеса се опитва да си присвои и тях, като допълнение към печалбата, която сам си е определил за продукта си. Докато бизнеса си мисли че ДДС-то и данък печалба се плащат от него, ще продължаваме да западаме като нация.
    Последни новини