Официалният език на европредседателството ще е българският. Преглед на печата

Европредседателството на България е отново е сред актуалните теми на всекидневниците.

"Официалният език по време на председателството на Съвета на ЕС, което страната поема през януари 2018 г., ще бъде българският, каза министърът на българското председателство Лиляна Павлова в предаването "Седмицата" по Дарик радио. "България ще води българското председателство на български език. Има две много важни причини за това решение. Искаме да се чува българска реч, искаме да се говори на български", каза Павлова. По думите й от това ще има огромна полза за страната, за икономиката, за университетите. Предстои всички проекти на регламенти и цялата бюрократична терминология да бъдат преведена на български език, като по думите на Павлова тази терминология ще бъде предоставена на Софийския университет "Св. Климент Охридски". "Английският език е приет за официален език и той няма да отпадне", обясни министърът. Уточни, че повечето от заседанията ще бъдат превеждани на шест езика, а срещата на върха на ЕС - на всички езици на страните членки. Това съобщава в. "Дневник"

Националната и европейската сигурност също са сред акцентите на неделните вестници.

"Изискванията за придобиване на нов тип боен самолет за българската армия ще бъдат променени. В тях ще бъде включена и опция с бонуси за нови самолети. Остават вариантите за американските F-16 и шведските "Грипен". Това каза заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов. Темата е била обсъдена с командира на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков. Бюджетът за бойните самолети остава 1,5 милиарда лева. В проекта за инвестиционен разход ще бъде отворена възможност не само за "втора ръка" F-16, но и за нови самолети F-16. Той ще бъде разширен, но няма да бъде променян от гледна точка на модификациите самолети, които могат да бъдат разглеждани като варианти за доставка, обясни зам.-министърът. След като бъде утвърден от Народното събрание проектът за инвестиционен разход, ние някъде до януари ще трябва да коригираме така наречените "изисквания за предложение". Това искане за предложение ще бъде отново изпратено на държавите и състезанието продължава, каза още Запрянов. Заради недостига на кадри за армията Министерството на отбраната започва програма за връщане на офицери, които са били съкратени през последните 10 години. Публикацията е на в."Стандарт"

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Из
    изгладнял седесар
    2 0
    16:44, 26 ное 2017
    Бойко Цецо и останалите били за Ф 16 Те били управляьвали пожарни коли а пък Ф бил такъв та за това го искали Алоооооооо най добрея летец в държавата е за ГРИПЕН послушайте га бе какво се инатите Вие от самолети разбирате колкото прасето от политика Герберска СГАН
Последни новини