Ева Майдел е първата жена президент на Европейското движение

Избраха българския евродепутат Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП) за президент на най-голямата европейска организация - Европейско движение, съобщиха от пресофиса на ГЕРБ.

На провелата се Федерална асамблея в Брюксел членовете на Европейското движение подкрепиха кандидатурата на българката със 174 гласа, превръщайки я в първата жена и първи представител на страна от Централна и Източна Европа на тази позиция в 70-годишната история на организацията.

Българският евродепутат беше издигната за президент на организацията едновременно от трите най-големи партии в Европейския парламент - Европейската народна партия, Партията на европейските социалисти и Алианса на либералите.

Европейското движение е най-голямата мрежа от про-европейски организации и присъства в 39 държави. Основано преди близо 70 години, движението има богата история на застъпване за европейската интеграция, както и работа в полза на демокрацията и правата на човека.Това е първата организация, подкрепила прекия избор на Европейския парламент, като опит за постигане на по-голяма демократичност и легитимност на ЕС. Европейското движение е и един от основателите на Съвета на Европа, най-важната правозащитна институция в Европа. В него членуват политически партии, браншови организации, асоциации на млади хора, синдикати и други.

"Имаме нужда от нова идея за ЕС, защото Европа не е самостоятелно, отделно тяло, тя е това, което ние направим от нея", каза Ева Майдел след избирането си."Имам енергия и оптимизъм с Европейското движение да разкажем тази нова история за ЕС на активните и младите хора", допълни тя.

"Изключително важно е да не работим за гражданите, а идеите, които осъществяваме, да идват от гражданите, т.е. да събудим истинския дебат в Европа, за бъдещето на Европа, с участието на гражданите. Друг важен акцент на моята работа ще бъде поставен върху активността на младото поколение. Само чрез тяхната идейност, активност, ние можем да направим така, че нужните приоритети да бъдат осъществени днес, но и в утрешния ден", каза Майдел.

"Ше засилим изключително много мрежата на настоящите всички 39 национални организации, така че гласът на Европа да се чува много по-силно и от техните столици, но също и от всички техни представители да получаваме достатъчно информация и идеи, които ние, в Брюксел, да можем да осъществим", допълни новоизбраният президент на Европейското движение.

Сред основните приоритети на новия президент са съживяването на дебата за ЕС и включването на младите хора в него, както и подпомагане на българското председателство на ЕС през 2018 г.Част от Европейското движение са някои от най-авторитетните европейски лидери през последните десетилетия - бившите председатели на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и Жак Делор, бившия председател на Европейския съвет Херман ван Ромпой, бивши еврокомисари и министри като Марио Монти, Вивиан Рединг, Хоакин Алмуния, Данута Хюбнер, бивши председатели на Европейския парламент Йежи Бузек, Ханс Пьотеринг, председателят на групата на либерилите в ЕП Ги Ферховщат и други.

Кандидатурата на Ева Майдел беше издигната и от националните съвети на Европейското движение в България, Германия, Испания, Белгия, Македония и Сърбия, както и от младежки и браншови организации.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини