Мухите са по-отблъскващи, отколкото сме предполагали

Роят се около боклука, канализацията и труповете, плюят по всичко, покрити са с бактерии и микроби от изпражненията, по които обичат да кацат, а после се разхождат с малките си крачета по храната ви. Мухите са противни.

Истината е, че са дори още по-отблъскващи, отколкото сте предполагали. Според новопроведено изследване, те разпространяват всякакви видове патогени с малките си противни тела, и най-вече с малките си противни крака.

Ролята на насекомите да разпространяват патогени и инфекциозни заболявания е добре известна – неслучайно те са познати като “ходещи микроби”. Само до преди 50 години обаче, това доказателство бе определяно като неубедително.

Сега учени от Университета в Пенсилвания проведоха ново изследване, което дава още по-убедителни доказателства.

Те изследвали микробиомите на 116 домашни мухи и зелени месарки от три различни континента, а откритото било наистина отблъскващо. Някои мухи пренасяли стотици видове бактерии, много от които опасни за хората, разнасяйки ги по повърхностите, най-често чрез краката.

Краката и крилете демонстрирали най-богато разнообразие от микроби, подсказвайки че бактериите използват мухите като въздушни совалки.

 "Възможно е бактериите да оцеляват по време на пътуването, да се развиват и да се разпространяват върху новите повърхности. Всъщност, проучването показва, че всяка стъпка от стоците, които една муха прави, оставя след себе си микробна колония, в случай че новата повърхност поддържа бактериален растеж“, казва Щефан Шустер, един от учените, участвали в изследването.

 Изследователите открили повече патогени, характерни за градската среда, отколкото такива виреещи в конюшните. Те се натъкнали и на 15 случая на човешкия патоген Хеликобактер пилори, който причинява стомашни язви - най-вече при мухи, събрани в Бразилия.

Най-вероятно мухите са събрали бактериите от открити канали или тоалетни, отбелязват изследователите.

Тези открития показват, че мухите пренасят повече патогени, когато се намират около повече хора.

"Вярваме, че изследването ще ни покаже механизъм за предаване на патогени, пренебрегван от здравните власти до момента, а мухите могат да допринесат за бързото разпространение на патогените в условия на епидемия", казва биологът Доналд Брайънт.

"Това наистина ще ви накара да се замислите преди да си хапнете от картофената салата, престояла навън, при следващия ви пикник. Може би е по-добре да направите пикника в гората, далеч от града, а не в централния парк".

 Макар че тази информация вероятно ще увеличи омразата ви към мухите, е възможно да има начин, учените да се възползват от обсипаните с бактерии тела на насекомите.
Вземането на проби от микробиомите на мухите, би могло да помогне за изследване микробното съдържание на труднодостъпни среди.
 

Източник: sciencealert.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини