Кафето е здравословно и даже полезно

Специалисти от Саутхемптънския и Единбургския университети (Великобритания) публикуваха в The BMJ нов анализ на стотиците изследвания на ефектите върху човешкото здраве от пиенето на кафе.

Резултатите от многобройните изследвания на кафето са твърде противоречиви. Сега учените анализирали данните от над 200 изследвания и клинични тестове, свързани с ефектите от консумацията на кафе възрху здравето.

Умерената консумация на кафе, 3-4 чашки на ден, намалява риска от преждевременна смърт, установява новият мегаанализ, включително от сърдечно съдови заболявания, в сравнение ссъ статистиката на случаите, когато кафе не се консумира въобще. Не е вредно за здравето да се пие повече кафе, но и полезен ефект няма от допълнителната чаша.

Кофето е свързано с по-малък риск от рак на простатата, на маточната лигавица, кожата и черния дроб, диабет 2 тип, подагра и образуване на жлъчни камъни. Оказва се, че кафето е особено полезно за черния дроб, като предпазва от цироза и други болести. Кафето намалява риска от депресия, болест на Алцхаймер и Паркинсон.

Научните данни сочат, че с употребата на кафе по време на бременността трябва много да се внимава, защото може да има негативни последици. При беременни, които пият много кафе (повече от 3-4 чашки дневно), статистиката показва повишен риск от спонтанен аборт, преждевременно раждане, ниско тегло на плода, в сравнение с жените, които не пият кафе по време на бременността.

Статистиката показва и връзка между пиенето на много кафе и счупванията при жените.

Авторите на изследването правят извод, че умерената консумация на кафе е безопасна за здравето и средно статистически ползите са човешкия организъм за много повече, отколкото вредата..

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини