Хасковска гимназия ще подготвя монтьори на електромобили

Изображение 1 от 2

    Професионалната гимназия по селско стопанство и транспорт в Хасково се готви да отговори на бума в търсенето на специалисти по електромобилите. Училището е решило да организира материалната база и в нея още от миналата година се трупа необходимото оборудване, което да отговори на стандартите. Двама от преподавателите са минали обучение, коментира директорката на гимназията Донка Станчева. „Идеята е да разкрием модерна паралелка, свързана с подръжката на електрическите автомобили, тъй като в тази посока вече има раздвижване и на пазара в Хасково“, сподели тя.

    Бум на специалностите, свързани с електромобилите, отчита и Българската стопанска камара на базата на информация от годишната среща на инициативната група към Националната браншова организация за електрическа мобилност с участието на представители и от образователната сфера.

    Повече от 106 души са преминали етапите на обучение за сектор “Електромобили”, показва статистиката. Според изнесените данни от септември тази година специалността се изучава вече в три професионални гимназии в страната - в Своге, Гоце Делчев, Варна и в София. И в трите училища паралелките са направили пълен прием, а специалността е сред най-желаните. За развитието на специалистите среднисти в тази сфера обаче все още е проблем липсата на материална база в школата. Предизвикателство е и попълването на преподавателските места с квалифицирани специалисти. Надеждите са свързани с магистърските програми по “Електромобили”, които към момента се изучават във ВТУ "Тодор Каблешков", Русенски университет “Ангел Кънчев” и Европейския политехнически университет в Перник. Над 30 са вече завършилите своето обучение и реализирани по специалността.

    Според управителят на Würth-България, който работи в кооперация с TESLA – Богдан Хаджиянчев, изключително належащо е повече професионални училища у нас да се заемат с подготовката на кадри за по-съвременна техника, тъй като според думите му „умната мобилност е бъдещето и липсата на квалифицирани кадри вече се усеща в големите концерни”. За развитието на електромобилния бранш у нас са необходими още над 500 висококвалифицирани кадри. За презентиране на специалностите и развитието на обучението и практическата реализация той препоръчва директните срещи на бизнеса с училищата, както и привличане на повече общини в сътрудничество.

    В хасковската гимназия се надяват още от следващата учебна година да сформират паралелка за изучаване на електромобилите.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Аз
      Аз
      2 0
      21:30, 23 ное 2017
      Електромобилите са хубаво нещо, но бавно ще се въведат у нас. Има голяма нужда от монтьори на автомобили. Трудно се намира майстор да ти поправи колата. Особено ако има и електроника. За електромобилите трябват зарядни станции и т.н.
    • 2
      Ча
      Чапразов
      8 0
      22:20, 23 ное 2017
      Тия тинеджъри не могат да си напишат името правилно а и ги мързи да ходят на училище ! Какви електромобили, като това в нашия регион ще е актуално през близките 30 год.
    • 3
      Ке
      КЕНАНСКИЯ МАЙМУН
      1 0
      23:13, 23 ное 2017
      Търся
      монтьор на електомобил да закачи един акумулатор с прекъсвач на
      ташаците на мойто магаре георги (не иванов) ...
      .. Като не ще да тегли каруцата да му "подгрявам свещите" ) :))
    Последни новини