Поскъпването на питейната вода е неизбежно

Поскъпването на питейната вода е неизбежно. Причината за това е, че трябва да се налеят няколко милиарда лева в инфраструктурата, за да се сведат до минимум загубите по трасето и да се осигури качествена услуга. Това обяви пред БНТ Малина Крумова, заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството.

Изготвена преди няколко години стратегия за развитие на водния сектор показва, че за да отговарят водоснабдяването и канализацията в България на изискванията за това в ЕС, са нужни 12 млрд. лв. По-малко от 3 млрд. лв. могат да дойдат по европейски програми, но останалите 8-9 млрд. лв. трябва да се осигурят от другаде. Тази сума не включва вложенията, необходими за намаляване загубите на вода, които са около 60%.

Досега в цената на водата не влизат разходите за инвестиции в инфраструктура и така нейната цена не включва себестойността й за разлика от всяка друга стока на пазара, обясни Крумова.

В момента след консултации със Световната банка Министерството на регионалното развитие има подготвена схема какви елементи да се включат в цената на водата. Те се обсъждат с експерти от други ведомства, а предстои да бъдат подложени на обществен дебат.

Сред предложенията е това да има съставка "солидарност". Предлага се тя да е 10 ст. на кубик вода и да се плаща от всички. Така събраните суми ще отиват във фонд, чиято цел е да осигури инвестиции в инфраструктурата в слабо развити райони, където има проблеми с осигуряването на вода.

В допълнение, се предлага всички, с изключение на социално слабите, да плащат занапред реалната цена на водата. Със социалното министерство се обсъжда бедните хора да плащат по 1 лев за кубик водата като става дума за 1.5 куб. м месечно - колкото е нормата за човек на месец по световните стандарти. Потребените над това количества ще се заплащат по реалната цена.

Крумова посочи, че другият вариант е "да седим и нищо да не правим". Тя допълни, че ВиК и канализационната мрежа в страната надхвърля като дължина тази на пътната. В допълнение има нужда от изграждането на поне още 100 пречиствателни станции.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини