Южна Корея обмисля да отмени съвместни военни учения със САЩ

Южна Корея обмисля да отмени насрочените за догодина съвместни военни учения с въоръжените сили на САЩ, за да намали риска от агресивна реакция на съседа си Северна Корея по време на олимпийските игри. "Йонхап" цитира неназован източник от президентската служба на Южна Корея, която заявява, че "отмяната на военните учения се обсъжда от много дълго време".

Пьончан се намира само на 80 км от границата със Северна Корея. Заради риска през септември олимпийският отбор на Франция заяви, че няма да пътува за Пьончан, ако сигурността в страната не може да бъде гарантирана.

Няколко пъти Международният олимпийски комитет (МОК) изрази притеснение от ескалиращото напрежение на Корейския полуостров.

Президентът на Южна Корея Мун Дже-ин обеща "безопасни" олимпийски игри. Засега риск игрите да не се проведат няма, но Южна Корея предприема превантивни мерки.

Зимните олимпийски игри в Пьончан ще се проведат от 9 до 25 февруари 2018 г. Заради напрежението в региона, зрителският интерес към игрите в Пьончан е слаб. Въпреки, че Асоциацията на банките в Южна Корея закупи билети за близо 900 хиляди долара, организаторите твърдят, че продажбите на билети са с 41% по-ниски от очакванията, само 79 дни преди откриването на 9 февруари. Продажбите в Южна Корея са дори по-ниски от международните.

За началото на 2018 г. са планирани учения за реакция при нахлуване в страната. Сеул е притеснен, че това може да бъде прието като провокация към Пхенян. Северна Корея традиционно реагира нехгативно на военните учения на Южна Корея със САЩ и обикновено отговаря с тестове на ракети и други агресивни действия.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини