Родните нотариуси ще заверяват по места преводите на документи от чужбина

Всички български нотариуси по места ще могат да заверяват подписа на преводач на документи от чужбина. Досега това се случваше само в Служба „Заверки и легализации“ към дирекция „Консулски отношения“ на Министерството на външните работи. Промяната се предвижда в приетите днес от Правителството изменения в Правилника за легализациите, заверките и преводите на документи, като част от стъпките  за облекчаване и ускоряване на административното обслужване на гражданите и бизнеса в страната.

С новия регламент ще отпадне необходимостта преводачите или гражданите да пътуват до столицата единствен, за  да вземат заверката на определен документ,  който е предназначен за ползване в страната. За услугата до момента МВнР събираше такса от 15 лв. При  нотариусите същата ще струва 6 лева.

С цел правна сигурност  преводачите ще трябва да се легитимират пред нотариуса с издаден от Външно министрество документ, с който да удостоверяват, че са в списъка на физическите лица, извършващи преводи на документи и други книжа.

Услугата ще продължи да се извършва както и досега – и от МВнР, ако такава заверка се изисква или се приема от държавата, в която ще се използва.

 Haskovo.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини