Днес е Въведение Богородично, Асеновград отбелязва Деня на християнското семейство с концерт

Днес Православната църква чества Въведение Богородично или Ден на християнското семейство и християнската младеж. Въведение е един от големите вселенски празници. На този ден Църквата празнува деня, в който невръстната 3-годишна Мария, обречена на Бог от родителите си Йоаким и Анна, преди още да се роди, е била въведена в Йерусалимския храм. Била предадена на Йосиф от Давидовия род, който да се грижи и бди над нея.

Празникът се посвещава на християнското семейство. Значението на това посвещение е да се изтъкне какво е и какво трябва да бъде християнското семейство и кои са предпоставките и условията за едно здраво семейство, за един истински християнски семеен живот. По традиция в този ден цялото семейство се събира заедно. Приготвят се много лакомства за децата. На постещите им е разрешено да ядат риба.

Асеновград отбелязва Деня на християнското семейстов и младеж в рамките на два дни. Първото събитие бе откриването на изложба в Градската библиотека по повод 70-годишнината на художника Ангел Тулев. Днес в читалище „Родолюбие“ ще се състои празничен концерт с участието на местни творчески групи. На сцената ще излязат ВГ „Калина Малина”, Фолклорно сдружение „Детска песен - Надежда Хвойнева” гайдарски състав „Големите гайди”, деца от ДГ „Дружба”, група по вероучение при ОУ „Петко Каравелов”, формациите при НЧ „Родолюбие”: фолклорен детски танцов състав с худ.р-л Аделина Кърчева, балет „Терпсихора”, фолклорна формация „Карлък”. Концертът е с начален час 18:00.

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини