Хванатите със златно съкровище иманяри пуснати на свобода

Задържаните със златното съкровище казанлъчани са пуснати на свобода след денонощие в ареста, съобщи "Старозагорски новини". 

Златните накити, открити в джипа на казанлъчанина Евгени Генчев - Душата, при спецоперацията на полицаите в петък, са принадлежали на високопоставена болярка от обкръжението на деспот Елтимир, брата на цар Георги I Тертер (IV в.), ювелирната изработка на наушниците, торквата (украшение за глава), малките златни топчета и колието от карнеол и планински кристали в онази епоха са били не само украшения, част от тоалета, но и рангово отличие, категоричен е историкът проф. Николай Овчаров. Накитите се родеят с накитите, открити в местността Кастана край Преслав през 1978 г., за които със сигурност се знае, че са принадлежали на принцеса от Х век, по думите на археолога.

Той припомня, че Елтимир е управлявал деспотството с център около днешния град Крън, но и до момента то не е локализирано достатъчно точно. За съжаление не се знае откъде това невероятно съкровище е било изкопано, а засега двамата задържани при акцията казанлъчани отказват да дават показания.

Иззетите в Казанлък бижута са изработени от висока проба злато - най-вероятно 22-23 карата, почти със сигурност може да се каже, че са излезли изпод ръцете на изключително квалифициран майстор най-вероятно от Константинопол. Тепърва предстои колекцията да бъде оценена от специалисти в тази област. Самият Овчаров не се наема да дава оценка на колекцията, той обаче е категоричен, че тя трябва да остане в трезорите на Казанлъшкия исторически музей "Искра". За това настоява и кметицата на Казанлък Галина Стоянова, която очаква най-после да започнат проучвания за столицата на деспот Елтимир преди иманярите да са разграбили артефактите.

Златните накити бяха намерени при проверка на джип „Дайхатсу“ улица ул. "Никола Петков" в Казанлък . В колата били открити: сувенирна кутия с шест златни средновековни монети от времето на император „Андроник II Палоелог“; златна монета от времето на император „Йоан III Дука Ватаци“; златни торква, два чифта наушници и част от висулка, както и гривна от два вида полускъпоценни камъни. При обиска в домовете им били иззети още червенофигурен фрагментиран керамичен кратер, две монети – римска и медальон, три чифта обици и ланец.

На този етап няма повдигнати обвинения срещу задържаните за 24 часа в петък по закона за МВР 66-годишен Вълчо В. и 46-годишния Евгени Ганчев - Душата, съобщи в неделя наблюдаващият прокурор Юлиана Станева. Двамата мъже са на свобода, предстои днес да се преценят събраните доказателства за извършено от тях престъпление. Очаква се при евентуално влизане на обвинението в съдебна зала, те да твърдят, че са пътували към "музея", за да направят дарение. 

В петък окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов сподели, че е образувано досъдебно производство по чл. 278, ал. 6 от НК, който предвижда затвор от 2 до 6 години, глоба и конфискация. Вълчо В. и Евгени Ганчев са криминално проявени, но нямат присъди. Двамата имат постоянни адреси и не съществува вероятността да се укрият, това са аргументите на магистратите за оставянето им на този етап на свобода.
                         

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини