Tesla представи своя изцяло електрически камион

В близко бъдеще той ще може да бъде и автономен благодарение на платформата Tesla Autopilot.

Tesla представи своя нов изцяло електрически камион. Той се казва Tesla Semi и има амбицията да промени изцяло пазара на тежкотоварни автомобили.

Tesla Semi иска да се възползва максимално от предимствата на електрическото задвижване и за превоз на товари. Камионът има една централно разположена седалка с два големи дисплея от двете страни. Така шофьорът е в средата и нищо не го разсейва. Пътниците имат сгъваеми седалки зад него.

Според Илон Мъск дизайнът на камиона е "като куршум", за да бъде максимално аеродинамичен. Той е дори по-аеродинамичен от някои суперавтомобили, включително от Bugatti Chiron, казва Tesla. Сензори за сляпата точка помагат на огледалата за задно виждане, като те са единственото, което "стърчи" от кабината.

На теория камионът може да премине малко над 800 км с едно зареждане на батериите. След това така или иначе шофьорът трябва да спре за почивка, а през това време камионът ще може да се презареди. Ако все пак товарът не може да чака, 30 минути зареждане ще осигурят още 640 км. пробег, но това зареждане ще трябва да се прави на специална станция. Тя се казва Megacharger, като ще се зарежда от соларни панели и Tesla планира да построи такива по целия свят.

Електромоторът прави Tesla Semi впечатляващо бърз. Толкова бърз, че може да засрами не една и две спортни коли. Камионът може да се "изстреля" от нула до 100 км/ч за 5 секунди, разбира се, когато е без товар. Може да тегли малко над 36 тона товар, като при това положение ускорението става за 20 секунди, което също е доста впечатляващо.

Tesla дава гаранция от 1,6 млн. километра, че камионът няма да се повреди. От компанията казват, че на теория няма да се налага смяна на спирачките. Изчислено е, че разходите на камиона излизат по 1,26 долара на миля, което е с 25 цента по-малко спрямо еквивалентен дизелов камион при цена на дизела от 2,50 долара на галон.

Tesla Semi ще използва и специална версия на Tesla Autopilot. Чрез нея един ден камионът ще може да е напълно автономен. Преди това да се случи обаче, платформата ще помага на шофьорите. Системата има функция за автоматично аварийно спиране, движение в лентата според маркировката и др. подобни добре познати екстри. Освен това има и допълнителни системи за сигурности, които да намаляват риска от загуба на контрол над ремаркето. Всичко се управлява от двата големи сензорни дисплея, които дават и пълна информация за състоянието на камиона. Има и функция за движение в конвой от няколко камиона, която според Мъск е 10 пъти по-сигурна спрямо движението в конвой с хора шофьори.

Tesla все още работи по камиона. Засега компанията не обявява цената. Мъск очаква производството на Tesla Semi да започне през 2019 г. и първите доставки да се осъществят през 2020 г.

Източник: avtora.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини