Опустошението в Гърция заради човешка намеса

Човешката намеса е в основата на бедствието, защото по-голямата част от потоците са почти затворени и не могат да абсорбират обема от водата при подобни бури, казва геологът Михалис Диакакис.

Според метеоролози поройните дъждове са се излели над съседна планина, опустошена от горските пожари през 2016 г., което е улеснило напредването на калния поток към населените места. Според медиите и експертите катастрофата е била предвидима заради недобре планираното строителство в района. През 2016 г. бил одобрен проект за дренаж, но работите не били започнали.

Мандра, Мегара и Неа Перамос, трите най-засегнати места, на около 50 километра западно от Атина, са били в миналото селскостопански зони. Но в последно време са превърнати в полуиндустриални зони. В миналото зоната Атика край Атина е била прекосявана от стотици водни потоци заради близостта на много планини, но от 60-те години насам е претърпяла разнопосочна урбанизация.

В Мандра и Неа Перамос е имало пет потока, които до голяма степен са били покрити за целите на териториалното устройство, напомнят геолози.

Същевременно министерството на търговския флот съобщи, че е нает ферибот с 364 кабини, за да се приютят някои жители на засегнатите от стихията населени места, чиито домове са били повредени.                               

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини