Ученик показа как се манипулират електронните дневници на МОН

Електронните дневници на Министерството на образованието и науката (МОН) лесно могат да бъдат манипулирани. Това показа дванайсетокласник от Сливен пред bTV.

Електронните дневници бяха въведени тази година в сто училища в страната с идеята да заменят класическия хартиен дневник.

Веселин Кирилов учи в 12 клас на Икономическия техникум в Сливен. Неговото училище работи с електронен дневник. Там са отразени оценки, отсъствия, забележки, формата на обучение и часовете на всеки ученик. Веселин чул от учители, че системата има грешки, и решил да я провери.

Без особено усилие той влиза в системата и дори променя параметрите. Получава достъп до електронния дневник на всички училища в странатa.

"Може да променим оценките, предмета, може да променим уроците и домашните, както и имената на учителите", поясни Веселин.

Идеята на образователното министерство е електронните дневници да заменят изцяло хартиените. Те трябва да улеснят и родителския контрол над оценките. Оказва се, че електронните дневници също могат да бъдат подведени с несъществуващи оценки.

Промените, направени от Веселин в електронния дневник, не са запазени след излизането му от системата, показа експериментът. Според специалисти, пробивите не са за подценяване.

"Ако дойде някой с по-голям опит от мен, може да си напише оценки и практически да му се издаде фалшива диплома", каза ученикът.

След като Веселин казал на учителите си за проблемите в системата, те го посъветвали да пише до просветния министър Красимир Вълчев.

След като открил пропуските, разработил приложение, с което всеки родител ще знае оценката на детето си в момента на получаването ѝ. 

Източник: bTV

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини