Искаме гаранция за нашенците на Острова след Брекзит. Преглед на печата

"Сега":

Пенсионерите с пенсии до 321 лв. ще получат 40 лв. коледна добавка

Пенсионерите с пенсии до 321 лева включително ще получат 40 лева коледна добавка, съобщи социалният министър Бисер Петков по БНТ.

По разчетите на Националния осигурителен институт тази еднократна допълнителна сума, заедно с декемврийските пенсии, ще получат 1 милион и 232 хиляди или 57 процента от всички пенсионери.

Затова държавата ще отдели 50 милиона лева.

Работна сила. 

"Дума":

Трайно безработните българи остават близо 110 000 души

И през третото тримесечие на 2017 г. броят на продължително безработните българи (от една или повече години) остават почти без промяна - 109 600 души, въпреки отчетената от НСИ трайна тенденция за увеличаване на заетостта. Тревожен е фактът, че делът на хората, които трайно нямат работа, е 54.7% от всички безработни лица през отчетния период. Коефициентът на продължителна безработица е 3.2%, или само с 1.1% по-малко спрямо същия период на 2016 г. При мъжете той е 3.3%, а при жените - 3.1%. От общия брой на безработните 37 400 души, или 18.7% търсят първа работа.

Иначе безработните в България през третото тримесечие са 200 200, а коефициентът на безработица е 5.8%. 

Брекзит. 

"Монитор":

Искаме гаранция за нашенците на Острова след Брекзит

Очакванията на България, че след Брекзит ще бъдат гарантирани всички права на сънародниците ни, които живеят, учат и работят във Великобритания, изрази президентът Румен Радев по време на разговор на "Дондуков" с британския посланик у нас Ема Хопкинс. Това стана, след като ден по-рано представителят на Острова разкри, че Лондон планира да даде статут на постоянно пребиваващи на българите, които вече живеят и работят в страната, както и че не се очаква въвеждането на визи за гражданите на страни от ЕС.

Радев не скри също така своята увереност, че независимо от излизането на Обединеното кралство от ЕС, София и Лондон ще продължат ефективното си сътрудничество в ключови сфери от взаимен интерес като отбраната, миграцията, борбата с тероризма, реформата в правосъдието, икономиката и инвестициите. "Великобритания е стратегически партньор на България в Европа и съюзник в рамките на НАТО", заяви Радев, цитиран от своя прессекретариат.

Позиция. 

"Дума":

БСП: Целият преход на масата и мутрите вън от властта

Целият преход на масата и мутрите вън от властта. Това предлага БСП в отговор на инициативата на ГЕРБ и ДПС за промяна в конституцията, с която да падне давността за престъпления, свързани само с приватизацията. Групата на левицата ще внесе предложението си в парламента още тази седмица, съобщи вчера лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя определи като половинчато гербаджийското предложение за разкриване на престъпленията в приватизацията и подчерта, че за да се разбере как е била разграбена България, трябва да се обхване и раздържавяването с компенсаторни бонове, и раздадените с концесии национални богатства и природни ресурси, както и благата, придобити от мутрите, които днес имат представители в политическото ръководство на държавата. Запитана кои са мутрите във властта, тя отговори, че след консултации с партиите, скоро ще изготви поименен списък.

Инвестиции. 

"Сега":

Българите от чужбина внасят в страната повече пари, отколкото чуждестранните инвестиции

Българите, живеещи в чужбина, са превели в България общо 869 млн. евро през 2016 г. и по този показател страната ни се нарежда на 4-о място в ЕС, според изследване на Евростат, цитирано от bTV.

Сумата от 869 млн. евро, е доста повече от преките чуждестранни инвестиции в България. По данни на БНБ, чуждестранните инвестиции през 2016 г. са били за около 660 милиона евро.

Начело в класацията са полските емигранти, които са внесли в страната си 2.822 млрд. евро. Следват португалските с 2.809 млрд. и румънските 2.236 млрд.

През миналата година личните парични преводи от ЕС към трети държави са били за 30.3 млрд. евро. Обратно - от трети държави към ЕС са преведени 9.9 млрд.евро. По-голямата част от тези преводи са на емигранти към родните им страни.

Мярка. 

"24 Часа":

Все пак Йоан остава в ареста, 3-ма съдии отменят решение на колега

Опитът на Йоан Матев, подсъдим за убийството на 15-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина, да се измъкне на свобода, претърпя крах във вторник. Осеммесечният му арест е както законен, така и напълно разумен, обявиха 3-ма апелативни съдии с председател Николай Джурковски. Те гледаха делото за промяна на мярката за неотклонение на 20-годишния младеж.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини