Откриха първия у нас българо-китайски център за обучение по телекомуникации и информационни технологии

Първият в България Център за професионално обучение в областта телекомуникациите и информационните технологии бе открит в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, съобщиха от пресцентъра на най-големия ВУЗ в южна България. Създаването му е резултат от договор между ПУ и Политехниката на Шенджен, който бе подписан днес в Пловдив. Реципрочен център ще заработи догодина в китайския мегаполис. От името на двете образователни институции договорите за сътрудничество подписаха ректорът на ПУ „Паисий Хилендарски“ проф. д-р Запрян Козлуджов и колегата му от утвърдения китайски университет – проф. Синдон ДЖИА.

Двете висши училища ще обменят добри практики и информация за най-новите изследователски достижения, ще организират лекции, лабораторни курсове, ще разменят предприемачески и културни визити. Професионалните образователни центрове ще насърчават студентския и преподавателския обмен с цел да се проучат двете образователни системи, за да се придобие по-цялостна представа за партньорската институция и да се „внедрят“ нейните постижения.

„Със създаването на центъра ние разширяваме полето на международния си обмен и сътрудничество. ПУ „Паисий Хилендарски“ е един от основните ни партньори в Европа, каза още проф. Синдон ДЖИА. „През 2016 г. изпратихме в Пловдивския университет 10 преподаватели и студенти на кратка програма за културен обмен – под формата на лятно училище. Тази инициатива генерира значителни постижения и засили комуникацията между студентите от двете държави“, каза още проф. Синдон ДЖИА.

Създаването на Центъра за професионално обучение в областта на телекомуникациите и информационните технологии в ПУ дава реален шанс за практика на студентите от 4-и курс на бакалавърската програма „Телекомуникационни и информационни системи“ във Физико-технологичния факултет, обясни проф. д-р Невена Милева, която е инициатор и основен двигател на проекта. Тя допълни, че вече има потвърждение и за лектори от най-големият производител на телекомуникационно оборудване в света – Huawei, които ще преподават на четвъртокурсниците дисциплината „Мобилни системи“. Компанията работи в тясно сътрудничество с Политехниката в Шенджен.

Обсъжда се и четиригодишно обучение на китайски студенти в бакалавърските програми на Пловдивския университет, каза още проф. Милева.

Сътрудничеството между университетите се осъществява със съдействието на Българо-китайската асоциация за бизнес развитие.  

СмолянБГвести
Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Perunik.COM ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 18.12.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини