Трус от 2,5 по скалата на Рихтер край Димитровград

Земетресение с магнитуд около 2,5 по скалата на Рихтер е регистрирано край Димитровград. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ ръководителят на Департамент „Сеизмология” в Националния институт по геофизика, геодезия и география към Българската академия на науките (БАН) проф. Емил Ботев.

„Регистрирано е относително по-забележимо земетресение в категорията на микроземетресенията с магнитуд по-малък от 3. Това стана около два часа по-късно от това край Своге – в 8.45 часа в района на Димитровград с магнитуд около 2,5. Там, в този район напоследък стават такива земетресения. Ние ги наричаме микроземетресения“, коментира сеизмологът.

Той посочи, че тази сутрин е регистрирано и земетресение с магнитуд над 4,5 на територията на Турция, на 20 км от Измир. „Там обичайно стават такива с магнитуд 5-6 и по-голям. За щастие, нашата територия е разположена в по-вътрешноконтинентална област, а не на контакт между отделни микроплочи, какъвто е случаят на Западна Турция или анадолската микроплоча, която контактува с егейската. Там са значително по-големи движенията на повърхността и се формират напрежения в контактите на структурите в дълбочина. Там стават много по-често и по-силни земетресения“, обясни проф. Ботев.

По думите му при слабите земетресения не се очакват сериозни въздействия върху инфраструктурата, сградите и съоръженията. „Единственият ефект е върху съзнанието и психиката на хората, че малко по-силно се усеща такова земетресение, но то не води до последици, застрашаващи здравето им“, каза още проф. Емил Ботев.
 

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ив
    Иван
    4 -4
    15:41, 11 ное 2017
    За кой Димит,овг,ад става дума
    • Аш
      Ашколсун на поразия
      4 -7
      16:15, 11 ное 2017
      Дет яди бой снощи,
      Явно помниш,явно искаш ощи!
      Коя си ти познавам те единствено на тъмно,това не е проблем обаче съмна.
Последни новини