30 000 подписа в НС в подкрепа на промените в данъчната система

Над 30 000 подписа в подкрепа на предложения за промени в данъчната система в България внесоха в деловодството на Народното събрание представители на гражданската инициатива "Да спрем машината за неравенство".

Инициативата стартира преди два месеца с петиция, която настоява за въвеждане на необлагаем минимум за доходите поне до размера на текущата минимална работна заплата и намалени ставки на ДДС за стоки от първа необходимост - хляб, вода, детски храни, лекарства, учебници, книги и други.

"Настояваме за европеизиране на данъчната система в България чрез въвеждането на две мерки, които действат в целия Европейски съюз", обясни на брифинг в кулоарите на парламента координаторът на гражданската инициатива Мирена Филипова. Тя посочи, че България е единствената държава в ЕС, в която няма необлагаем минимум върху доходите на физическите лица, и едва втората, в която не се прилагат диференцирани ставки на ДДС за стоки от първа необходимост.

Представители на инициативния комитет и организациите, подкрепящи инициативата, се срещнаха с Комисията по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите, за да представят своите искания. От инициативата допълниха, че следващата седмица им предстоят срещи с Комисията по труда, социалната и демографската политика, както и с партия ГЕРБ.

Организаторите на кампанията посочиха, че по правилник подписката трябва да бъде разпределена към някоя от парламентарните комисии, която да се произнесе относно двете искания. Те изразиха надежди, че в навечерието на българското европредседателство народните представители от 44-тото Народно събрание ще се съобразят с желанието на хиляди български граждани за европеизиране на българската данъчна система.

Организаторите припомниха, че преди 10 години, когато в България е осъществена драстична данъчна реформа, като е отменен необлагаемият минимум, това се случва след писмо на около 100 души и при отсъствие на публичен дебат. Днес над 30 000 души настояват за малко повече справедливост чрез мерки, същестуващи навсякъде в Европейския съюз.

"През миналата година България достигна до първото място по неравенство сред страните от ЕС. Ножицата между бедни и богати е широко отворена. За сметка на това България е на едно от последните места по мерки за борба с неравенството сред страните от ЕС", подчерта Мирена Филипова. Тя посочи още, че кампанията не е нито лява, нито дясна и припомни, че в последните няколко предизборни кампании партии от целия политически спектър са предлагали част от мерките, за които настояват днес подписалите петицията граждани. 

haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Последни новини