Четиримата мускетари на здравето

С усмивка за важните вещества :-)

Навсякъде по света сърдечносъдовите заболявания и техните усложнения – инфарктите и инсултите – са водеща причина за смъртността.  

За главен виновник в образуването на плаки, които запушват съдовете и причиняват сърдечносъдови инциденти, е обявен холестеролът. 

Установен е интересен биохимичен факт: молекулата на витамин Д и молекулата на холестерола имат обща молекула-предшественик: 7-дехидрохолестерол. Изказано е предположението, че когато витамин Д е малко, холестеролът е повече от нормалното и вероятно това е причината за инфарктите и инсултите. 

Това пише д-р Марияна Москова в платформата за здраве CredoWeb.

В хода на редица наблюдения е забелязано, че сред населението в северните части на Великобритания честотата на инфарктите и инсултите е по-висока, отколкото сред живеещите на юг. На пръв поглед това е лесно обяснимо – на север слънцето грее по-слабо, следователно, витамин Д се произвежда по-малко. След проведено лечение с витамин Д на хората в северните части на страната нивото на витамин Д се повишило, подобрило се костното здраве, но заболеваемостта и смъртността от сърдечносъдови заболявания не се променила. Явно, ниското ниво на витамин Д не е причина за тях, а само маркер за недостатъчното действия на светлината върху кожата.

Предположено е, че в кожата под влияние на слънцето се образува още нещо, което влияе на сърдечносъдовите заболявания. След поредица от изследвания е установен друг интересен факт: под влияние на ултравиолетовите лъчи в кожата се  изработва не само витамин Д, но и азотен окис (NO) - веществото, което отпуска гладката мускулатура на съдовете. При неговия дефицит тонусът на съдовете е повишен, артериалното налягане също е повишено. Важно е да отбележим, че азотният окис е и онова вещество, което предизвиква ерекция при мъжете, а препаратът „Виагра“ действа именно чрез повишаване нивото на азотния окис в пещеристите тела на половия член.

Проведено е изследване с група пациенти с хипертония, които преминали курс на лечение в солариум. Отчетено е спадане на артериалното налягане с 15%. Това до голяма степен обяснява защо живеещите в средиземноморския регион страдат от хипертония, инфаркти и инсулти по-малко - явно, не само средиземноморската диета е причина за това. Слънцето - ето важното допълнение към диетата! Чрез допълнителни биохимични изследвания е доказано, че кожата съдържа огромни запаси азотен окис, които се освобождават под влияние на слънцето.

Освен това е доказано, че въздействието на слънчевата светлина предизвиква повишаване не само на витамин Д и азотния окис, но и на серотонина („хормона на щастието“).Съвсем очевидно е: нашето настроение и самочувствие са значително по-добри, когато небето е ясно и свети слънце, отколкото в облачно мрачно време.

Всичко това доказва, че под влияние на слънчевата светлина в кожата протичат много необходими за здравето реакции.

„Един за всички, всички за един!” е девизът на мускетарите. Точно така Слънцето (Д’Артанян), витамин Д (силният Портос), азотният окис (благородният Атос) и серотонинът (духовният Арамис) заедно поддържат нашето здраве.

Още полезни статии четете на адрес: www.credoweb.bg

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини