Спортът и културата в Хасково: Кмете, пусни ни парите!

Изображение 1 от 5

    Всичко зависи от действията на кмета. Дори Общинският съвет в понеделник да потвърди решението си за отпускане на 181 000 лева за детско-юношеския спорт и културни институции в Хасково, ако кметът не е съгласен с това, пари няма да има. Той може да обжалва пред административния съд решението на ОбС и докато Темида се произнесе, ще минат месеци и вече ще е приет и бюджетът за 2018 година.

    Това стана ясно на проведената при областния управител Станислав Дечев среща със ръководители на спортни клубове и културни институции в Хасково. Повод за срещата бе възражението от кмета Добри Беливанов срещу решението на ОбС да се отделят пари за подпомагане на детско-юношеския спорт и културата. Според градоначалника това решение е незаконно, защото само кметът има право да внася в ОбС бюджета на общината и неговите промени. Освен това Добри Беливанов иска да се отпускат пари при ясни условия и отчетност.

    Областният управител заяви, че по сходни казуси има противоречива съдебна практика. По думите му в крайна сметка изходът от ситуацията ще зависи от кмета Добри Беливанов. Дечев допълни, че от протокола от заседанието на ОбС на 27 септември е останал с впечатление, че никой не е против подпомагането на спорта и културата, включително самият градоначалник. Препъникамъкът пък се оказва кой е вносителят, но при искрено желание това може да бъде променено веднага и кметът да внесе от свое име подобно продложение. Или пък просто да не оспорва евентуално потвърждаване на решението на ОбС на извънредната сесия в понеделник.

    На срещата се чуха възгласи представителите на спорта и културата да присъстват на сесията в понеделник. Шефът на музея Пенко Добрев обясни за какво са му нужни средствата - за довършване на новата зала "Археология". Негови колеги също обясниха хроничния недостиг на средства и каква работа ще им свършат допълнителните средства. Спортът и културата се обединиха и зад идеята в бюджета за 2018-а да се предвидят пари извън културния и спортния календар на общината, за подпомагане на тези институции.

    Сред присъстващите на срещата бяха директорът на музея Пенко Добрев, секретарят на читалище “Заря” и областен координатор на Съюза на читалищата Сашо Милушев, ръководителите на ансамбли Златка Тимонова и Ана Димитрова, на “Тангра” и “Рона” Дорина Инджова и Милена Налбантова, Васко Димов, ръководител на танцов ансамбъл към читалище “Яворов”, Мариана Стаматова, президент на хандбалния отбор, както и и много други треньори и ръководители на спортни и културни клубове.

    Всички те бяха единодушни, че за пръв път от десетилетия общината отпуска допълнително средства за подпомагане на спорта и културата.

    Тодор Кръшков

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (11)

    • 1
      Гр
      Гражданин
      37 -17
      16:35, 9 ное 2017
      Чакайте малко. Възраженията на кмета са , че парите са определени за обществената поръчка за видеонаблюдение и е незаконно да се отклоняват за други дейности. Не , че е против да има пари за спорта и културата. И трябва да има някакъв критерии. Спортове , които от години нямат резултати - да се закрият. Не е необходимо да се поддържа клубове без резултати. Аналогично е и с танцовите ансамбли. Града може да има един народен ансамбъл, един модерни танци и т.н. Няма как да се финансира всеки пожелал да прави клуб или ансамбъл.Така за всички се дават някакви мизерни средства и не стигат за никой
    • 2
      За
      За прозрачност
      28 -11
      16:47, 9 ное 2017
      След като представителите на спорта и културата имат представа за какво ще харчат парите - да бъдат така добри да го напишат в проект, да изготвят план-сметка на парите и да ги представят в общината. Или са против публичността?
      И г-дина Дечев, също ли е против, гражданите на Хасково да знаят за какво ще се използват тези средства? Вероятно защото и той не дава сметка на Бойко Борисов за какво изразходва бюджета на областна администрация?
      Да, ама не.
      Ако беше така Владислав Горанов отдавна да му е издърпал ушите...
    • 3
      Jo
      John
      25 -12
      16:47, 9 ное 2017
      пълна административна немощ, даже не могат да си ги поискат както трябва...това не са Ви джобните пари...тате дай пари!
    • 4
      Ма
      мастикаджия
      22 -14
      18:12, 9 ное 2017
      Единствения нормален човек дето виждам там е Факети!Останалото,во главе с областния е недоразумение!
    • 5
      Фе
      Фен
      11 -22
      18:31, 9 ное 2017
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • 6
      Tp
      TP
      19 -15
      18:54, 9 ное 2017
      Тинчев и Керимова си чакат комисионната от видеонаблюдението вие гербери какво си мислите, че кмета ще ви ги отклони за спорта ли. Охоо всичко е нагласено. Евала пинчера става милионер лека по лека
    • 7
      Sp
      sportist
      10 -2
      23:21, 9 ное 2017
      Там не виждам да са поканени спортни клубове.Само ръководители на танцови състави.Явно не разбират какво означава "СПОРТ".А има един бивш много добър футболист. Господа мислете за младото поколение, което не стои по цял ден пред компютрите , а иска да спортува.
    • 8
      Ан
      Анна
      5 -3
      07:14, 10 ное 2017
      Срещата беше по молба на спортните клубове, даже имаше входирана такава при обласния, но явне нещо се оплашиха и не дойдоха!
      • До
        до АННА
        3 -3
        08:58, 10 ное 2017
        Госпожо , предполагам ,че ВИЕ също сте на тази среща .Спортистите на се страхливи хора.Ако те знаеха за нея щяха са там.Говорим за развитието на спорта в града , а не та за танцовите състави, които са на хранилка към културата.Зная , че представяте България и се гордеем с това.Но тук говорим за елементарни условия/КОИТО ГИ НЯМАТ/ да тренират децата.
    • 9
      Ро
      родител
      8 -8
      07:34, 10 ное 2017
      Давай Дечев,не се давай на този алчен лицемер,този старчок направи града на леш,от този по некадърен ръководител Хасково не помни.Този ,който гледа за джоба си,не за децата -Вън!!!!!
    • 10
      Ох
      ОХЛЮВ
      12 -5
      08:49, 10 ное 2017
      ***** дечев дори не си знае правомощията, той може да спира решения ,но не може да се меси в правомощията на кмета, промяната на вече гласуван бюджет може да се променя само по предложения на кмета !!!!!
    Последни новини