Германската армия допуска "разпад" на ЕС до 2040 г.

Германската армия смята, че появата на пукнатини в Европейския съюз и увеличаване на световните конфликти са един от шест възможни сценария, които може да се сбъднат до 2040 г., пише сп. "Шпигел", като се позовава на секретен доклад на Бундесвера. Според източници на списанието въоръжените сили на Германия са проиграли сценариите, които съдържат евентуални "политически и обществени" тенденции за следващите малко над две десетилетия.

В "Стратегическа прогноза за 2040 г." се отбелязва тежката дългова криза в ЕС в края на миналото и началото на сегашното десетилетие заедно с първия случай на напускане на блока, който предстои в края на март 2019 г. Всценариите (загатнати в онлайн изданието, но пълно изложени в новия брой на списанието) стратезите на германската армия допускат възможност и други страни да последват примера на Великобритания, а светът да става "все по-размирен".

В документа няма изрични прогнози, които да се отбелязват като по-вероятни" - от гледна точка на днешната дата към 2040 г. обаче всички изглеждат правдоподобни, пишат авторите.

Единият от възможните варианти гласи "Разширяването на ЕС до голяма степен спира и още страни напускат блока. Все по-размирният, понякога хаотичен и обхванат от конфликти свят драматично е променил политиката на сигурността на Германия и Европа." Сценарият "ЕС в разпад, а Германия - в реактивна позиция"описва упадъка на международния ред, ерозирал и стигнал до "десетилетия на нестабилността", и подкопаването на глобализацията заради тази несигурност.

Четвъртият сценарий, "Многополюсна надпревара", очертава възход на екстремизма. При него неназовани партньори на ЕС "на моменти, изглежда, търсят специфично приближаване на "модела на държавния капитализъм" на Русия.

Според петия сценарий - "Запад срещу Изток" - някои от страните в Източна Европа спират напредъка в евроинтеграцията, а други стават част от "източен блок". Според "Ройтерс", цитирана от БТА, в този сценарий вероятно се имат предвид Русия и съюзниците ѝ.

В останалите два се прогнозира един по-мирен свят, добавя агенцията.

Според списанието докладът от 102 страници, изготвен през февруари и оттогава засекретен, трябва да бъде последван от конкретни планове за въоръжаване, които ще бъдат подготвени в следващите години. Според "Шпигел" сценариите са изработени от учени, работещи към службата за планиране на Бундесвера.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини