Китай забрани вноса на български храни със съдържание на роза

Малки и средни предприятия се оплакват, че Китай не допуска внос на български хранителни продукти със съдържание на роза Дамасцена, съобщават от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП).

Това става ясно от последното участие на фирми на международния панаир за малки и средни предприятия CISMEF в китайския град Гуанджоу, където страната ни се е представила с национален щанд.

Проблемът с роза Дамасцена е поставен от Костадин Джатев, ръководител на СТИВ Шанхай, пред министъра на индустрията и информационните технологии на Китай Миао Уей по време на панаира. Става въпрос за продукти като вода, сладка, конфитюри, бонбони, локум и др.

Съответните държавни институции на Китай са приели и публикували допълнителен списък с разрешените съставки за хранителни продукти в страната. Документът представлява т. нар. положителен списък на традиционно нехранителни субстанции, които могат да бъдат влагани в хранителни продукти.

Това означава, че всичко, което не фигурира в него, не може да бъде добавяно в храни и разпространявано на китайския пазар.

В този списък единствения вид роза, който е изрично упоменат, е вида Рогоза. Това автоматично означава, че българските хранителни продукти със съдържание на роза Дамасцена нямат право да бъдат продавани в Китай. Проблемът не засяга козметичната и парфюмерийна индустрия, уточняват от ИАНМСП.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини