Озоновата дупка се е свила до най-малките си размери от 1988-а

Озоновата дупка над Антарктида се свила до най-малките си размери от 1988 г. насам, съобщиха от НАСА, цитирани от "Асошиейтед прес".

Огромната дупка в защитния озонов слой на земята достигна своя максимум тази година през септември, а НАСА обяви, че е била широка 19,6 млн. кв. километра. Размерът на дупката се свива след средата на септември. Тазгодишният максимален размер на дупката е повече от два пъти по-голям от територията на САЩ, но е с 1,3 млн. кв. мили по-малка в сравнение с миналата година и 3,3 млн. кв. мили по-малка в сравнение с 2015 г.

Пол Нюман, който е водещият изследовател на Земята в Космическия център "Годард" на НАСА, изтъкна, че бурните условия в горната част на атмосферата затоплят въздуха и предпазват химичните вещества хлор и бром да "изяждат" озона. По думите му, учените не са наясно защо някои години са по-бурни - и има по-малки озонови дупки - в сравнение с други.

"Тази година е наистина малка. Това е хубаво нещо", успокои Пол Нюман.Той уточни, че тазгодишното свиване на дупката е предимно по естествени причини, но все пак тенденцията е към устойчиви подобрения вероятно заради забраната на изсмукващи озона химикали, което стана с международен договор, сключен през 1987 г. Озоновата дупка достигна най-големите си размери през 2000 г., като тогава е била цели 29,86 млн. квадратни километра.

Озонът е безцветна комбинация от три кислородни атома. Високо в атмосферата, на около 11 до 40 км над повърхността на Земята, озонът предпазва Земята от ултравиолетови лъчи, които причиняват рак на кожата, увреждане на реколтата и други проблеми.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини