Ядреният арсенал ще струва на САЩ $1.2 трилиона

Поддръжката и модернизирането на ядрения арсенал през следващите 30 години ще струва на САЩ повече от 1.2 трлн. долара. Това твърди доклад, публикуван от Бюджетната служба на Конгреса.

Настоящите планове за модернизация на старите самолети, кораби и ракетни силози, които съставляват ядрения арсенал на САЩ, ще струват с 50% повече, отколкото ако САЩ поддържат и поддържат сегашното си оборудване в тази област.

Проучването разглежда плановете на администрацията на Барак Обама за модернизация на ядрения арсенал. През януари настоящият президент Доналд Тръмп поиска от министъра на отбраната Джеймс Матис да проведе собствен преглед на американските ядрени сили. Резултатите могат да бъдат публикувани през следващите месеци.

"Конгресът все още няма отговори как да платим за това усилие или какви ще бъдат компромисите с други усилия за национална сигурност", каза Адам Смит, член на Комисията по въоръжените сили на САЩ по повод плана на Обама.

Разходите ще нараснат от 29 млрд. долара през 2017 г. на 47 млрд. долара през 2027 г., преди да достигнат 50 млрд. долара годишно след 2030 г.

Модернизацията на ядрените сили на САЩ изостава от тази, която провежда Русия. Москва вече е изминала 2/3 от пътя на осъвременяването на ядрената си триада, каза генерал Пол Сева, един от водещите членове на Генералния щаб на американската армия.

През август ВВС на САЩ сключиха отделни договори с Boeing и Northrop Grumman за продължаване на разработването на заместник на остаряващата система за междуконтинентални балистични ракети Minuteman III, една от основите на ядрената триада.

Дни по-късно ВВС сключиха подобни договори и с Lockheed Martin и Raytheon за 900 млн. долара, за да продължат да работят за замяната на ядрените круизни ракети AGM-86B. Този подробен договор за развитие позволява на компаниите да продължат да работят върху оръжието за далечни разстояния, което е още един от стълбовете на ядрената триада на САЩ.

Източник: money.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини