От 2019 г областният управител ще има правомощия за защитените зони по Натура 2000

Дискусия на тема: „Целенасочени политики за развитие на Родопите” се проведе в областната администрация в Смолян. Областният управител Недляко Славов благодари на организаторите от вестник „Марица”. Темите бяха ориентирани към икономическата и социална сфера, както и туризма и инфраструктурата.

“По икономически показатели и доходи, преди 6-7 години регионът ни трайно беше на дъното. Положението ни в настоящия момент показва, че усилията, които полагаме ние, като управленци, бизнесът, местната власт дават резултати.” , обобщи Славов и допълни, че регионът се нуждае от специални подходи, защото област Смолян е различна, единствената изцяло планинска област, само с шосеен транспорт, поради спецификите на релефа.

В тази връзка областният управител отбеляза, че една от приоритетните оси на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз е кохезията, която се изразява в преодоляване на социалните, икономическите и всякакъв вид различия, не само между отделните страни членки, но и между отделните региони. „За първи път се говори, че от средата на 2018 година, пилотни или готови за стартиране проекти, ще получат финансиране, което ще преследваме като задача.”

Във връзка с управленските си намерения в инфраструктурен аспект, той изясни: „Стратегическата ни цел е отваряне на областта в посока на север към Пловдив, на юг към Гърция. През последните години, използвайки този основен приоритет, ние имаме конкретни дейности, както по рехабилитация на пътя към Пловдив, така и напредъка по проекта за ГКПП „Рудозем-Ксанти”. Важен приоритет е осигуряването на пътни връзки от и до балансиращите центрове в областта – Девин и Златоград, а нашето желание е, до края на мандата ни, да имаме удобни пътни връзки до всички общински центрове в областта.”

В заключение областният управител сподели новината: „Като реална стъпка за децентрализация, нашето правителство планира делегирането на правомощия на защитените зони от Натура 2000, от 2019 година да бъде в компетенциите на областните управители. Това за нашия регион е изключително важно, тъй като местната общност чрез областния управител ще може по-адекватно да участва в управлението на тези зони.”  

СмолянБГвести.нет

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини